Aquest post va dedicat als mestres que poden gaudir durant el juliol d’un mes per aprendre, un mes per desconnectar de la pràctica diària per conectar amb els desitjos professionals i també perquè no dir-ho amb les frustracions.
Hi ha desenes d’escoles d’estiu repartides per tot el territori, amb centenars de temes molt interessants que ens poden donar idees i aportar coneixements molt útils per encarar el proper curs amb idees renovades. Aquí les podreu trobar totes. Però nosaltres voldríem reflexionar sobre una altra manera de formar-se, què fer durant aquest temps tant important entre el final d’un curs escolar i l’inici de l’altre.
És temps per autoavaluar-se, hauríem de poder tenir un temps per pensar el que hem fet durant tot el curs, els continguts, les propostes, com les he preparat? Com les he presentat? Han estat engrescadores? He aconseguit el que em proposava?
És temps per proposar-te reptes professionals pel curs vinent, allò que fa temps que et ronda i no acabes de fer mai, doncs aquest és el moment per pensar-hi amb calma i buscar els suports que necessites per tirar-ho endavant.
És temps per pensar en els infants, en cadascun d’ells per separat, com cadascun ha estat i ha rebut el que jo li volia donar. Què ha fet amb allò que li he proposat? Què m’agradaria haver fet millor?
És temps per pensar en el què he après aquest curs, que he après dels infants i dels meus companys. En què he millorat? Que m’emporto per l’any vinent?
És temps per fer equip, per treballar la relació que tenim al claustre, per parlar d’aquells projectes d’escola que ens han funcionat millor i d’aquells que no han funcionat tant bé, de com ens coordinem i de fer propostes de millora pel curs vinent.
És temps per repensar l’escola, per mirar enrere i valorar el projecte d’aquest curs, què hem assolit i que no i per què. Per proposar-nos nous reptes per l’any vinent, per parlar d’on volem anar plegades, per somiar junts…
És temps per “fer neteja” mirar els espais i els materials amb calma, en silenci… canviant de punt de vista, asseiem-nos a les cadires dels nens i nenes i pensar de quina manera tot allò que tenim dins l’aula ens ajuda o ens destorba a aconseguir el que ens haguem proposat pel curs vinent.
És temps de llegir, formar-se també és llegir, articles, revistes, llibres, coses que ens interessin i que ens ajudin a pensar…
És temps per visitar altres escoles, per conèixer altres mestres i fer intercanvis, per conèixer nous projectes…
En definitiva, que hi ha moltes i diverses maneres de formar-se, de millorar professionalment i que no totes han de passar necessàriament per fer una formació a una escola d’estiu, aquí us hem volgut deixar un tastet de moltes altres propostes que us poden ser útils per plantejar-vos aquest temps d’aprenentatge tant important.