CURSOS I TALLERS

T’oferim formacions a mida, explica’ns els teus objectius i et proposem la formació que millor s’ajusti a les teves necessitats:

PONÈNCIES O XERRADES

Exposició d’una temàtica a un grup generalment nombrós per tal de presentar el tema i aportar elements innovadors que els permeti la reflexió i un possible treball intern posterior. Entre 1 i 4 hores.

CÀPSULES I TALLERS

Formacions curtes d’un tema  específic que combinen part teòrica i pràctica.  Duració aproximada d’entre 2 i 5 hores.

CURSOS

Formacions que abasten àmbits més generals amb una combinació de part teòrica i pràctica estructurada segons una lògica seqüencial de continguts. Duració aproximada d’entre 12 i 30 hores depenent de la temàtica.

FORMAT

Totes les propostes poden ser virtuals o presencials i en el format de cursos es poden combinar les dues modalitats. Així mateix, si el format és virtual poden ser síncrones i asíncrones.

En tots els casos s’entrega documentació complementària de suport i un certificat de participació.

Preu: 100€/h. 

Contractació mínima 1h.

TEMÀTIQUES PROPOSADES

Totes les propostes són a mida, però us proposem una classificació  per si us pot inspirar.

DESCRIPCIÓ DETALLADA DE TEMÀTIQUES

A continuació troabreu algunes propostes que portem treballant des de fa anys amb les escoles bressol i que creiem que poden ser-vos d’utilitat per orientar-vos a definir les vostres necessitats.

Si teniu una idea que no surt descrita, feu-nos-ho saber, totes les formacions i consultories són a mida de cada escola!

icona recursos educatius

RECURSOS EDUCATIUS

El Nou Decret d’Educació Infantil suposa un nou repte per a les Escoles Bressol amb el canvi de Currículum i les noves orientacions educatives que s’hi inclouen. Com amb tot, un nou repte suposa també una oportunitat per aprendre i millorar en la nostra tasca educativa.

Us convidem a poder submergir-nos en el nou Currículum per tal de visualitzar les oportunitats que us ofereix i per poder desmbutllar el cabdell i ordenar el vostre plantejament pedagògic.

Dins del marc del nou Currículum, oferim diferents possibilitats d’aproximació al contingut.

  • Oportunitats i reptes que ens planteja el Decret EI 21/2023
  • Aproximació al nou contingut curricular i el seu impacte en la intervenció educativa.
  • Com programar Situacions d’Aprenentatge segons el nou curriculum
  • Impacte del nou curriculum en el Projecte Educatiu de Centre
  • L’observació i documentació des del nou contingut curricular

Voleu començar a treballar per ambients d’aprenentatge? Ja hi treballeu però teniu dubtes o dificultats en algun aspecte? Ens hem especialitzat en l’acompanyament als equips en aquesta metodologia, si voleu conèixer el nostre treball podeu consultar el document que hem escrit per encàrrec de la Diputació de Barcelona: Destil·lats d’Educació nº 30 “Els ambients d’aprenentatge a l’escola bressol”. Enllaç aquí

Per transformar la mirada vers els infants i oferir-los un acompanyament sense límits ni prejudicis, primer ens hem de mirar endins, revisar-nos per poder acompanyar i educar sense estereotips de gènere. Conèixer els aspectes bàsics que configuren la mirada amb perspectiva de gènere i analitzar els propis mecanismes i recursos envers la mirada que les educadores retornem a l’infant.

Us ajudarem a evidenciar els prejudicis personals i que intervenen en la mirada vers l’infant i a proposar estratègies pràctiques per aprendre a mirar i veure a l’infant per tal de potenciar-lo sense biaix de gènere.

Sabem que ho hem de fer, que és important programar i avaluar, però sovint les eines que utilitzem i les pròpies creences sobre què significa programar i avaluar, ens porten a fer-ho com un tràmit, per omplir un paper que cal tenir.

Si voleu que us acompanyem a definir unes noves eines útils i pràctiques que s’ajustin a la vostra realitat de centre i que s’integrin en la vostra pràctica com una veritable eina pedagògica, compteu amb nosaltres!

Us oferirem eines pràctiques i diverses perquè les transformeu en les vostres pròpies eines.

Posem de relleu la importància de conèixer i posar en pràctica la dimensió global de les activitats de vida quotidiana. Sovint, aquestes activitats han quedat parcialitzades només en els hàbits i les rutines però, en realitat, és tot allò que passa mentre l’infant viu i conviu a l’escola. Si voleu aprofitar tot el potencial que té VIURE, no et pots perdre aquesta formació o consultoria amb nosaltres.

Has pensat mai que tots els continguts del Currículum es poden treballar a través de la Vida Quotidiana? Saps com pots fer-ho, per deixar de preparar activitats “escolars” i fer el canvi vers una proposta més significativa en el dia a dia dels infants a l’escola?

Dins de la vida quotidiana podem treballar amb vosaltres elements específics de la mateixa, segons on voleu posar la mirada o heu detectat que us cal una reflexió més profunda de com esteu enfocant aquestes activitats. Us posem alguns exemples:

  • Alimentació
  • Descans
  • Acollida i comiat
  • Procés de familiarització
  • Hàbits d’higiene

Us podem ajudar a reflexionar sobre quin enfocament tenen aquestes activitats, quin pes té l’organització i els horaris de l’escola i quin pes hi tenen les necessitats dels infants en relació a aquestes activitats. A establir criteris de centre i a implantar canvis fruit d’aquestes reflexions.

Si voleu documentar com a part del procés d’aprenentatge i millora contínua, aquesta és la vostra formació o consultoria. Aprofundeix en:

  • Entendre la responsabilitat de l’observador.
  • Aprendre a elaborar pautes o registres d’observació consensuats que orientin i acotin la observació.
  • Reflexionar d’una manera rigorosa i metòdica sobre la pràctica educativa, la pròpia tasca i les propostes fetes als infants.
  • Aprendre a fer visible el projecte educatiu mitjançant la documentació pedagògica.
  • La interpretació educativa com a pas previ a la reprogramació.
  • Fer visible el projecte d’escola i les metodologies a través de la documentació.

Quins passos cal seguir per tenir èxit?

Sovint els equips de bressol sou dones d’acció, teniu una idea i l’endemà ja la voleu aplicar, voleu treballar per ambients i l’endemà ja esteu comprant coses. I això que està molt bé per moltes coses a l’escola i a la vida, per implantar noves metodologies no tant.. 😉

Els processos de canvi a l’escola han de ser pensats, consensuats i contrastats abans de tirar-los endavant. Per això, si voleu que us acompanyem a incorporar una nova metodologia educativa, és important que seguiu uns passos que us portin a tenir èxit i a exprimir al màxim les possibilitats educatives de la proposta. Fer-ho de manera impulsiva i intuïtiva sovint aporta frustracions per què hem destinat recursos i energia i no n’hem extret els resultats esperats, tensions dins l’equip perquè no tothom comparteix la mateixa visió de les coses o dificultats al infants perquè els canviem els escenaris educatius sense processos reflexius previs.

No dubtis que seguir un camí pautat t’evitarà tot això. Si esteu pensant a fer canvis a  l’escola, primer truca’ns!

icona espais i materials

ESPAIS I MATERIALS

El coneixement sobre com l’espai afecta a tot el que passa dins del que engloba, ens aporta estratègies molt interessants per fer que aquest jugui al nostre favor. Dominar les possibilitats que ens aporten l’espai i la disposició del materials i el mobiliari, la llum, el so, la ventilació, les olors… us permetrà disposar de molt més elements per assolir els objectius que us proposeu.  A la vegada que sense fer res més que jugar amb aquests elements guanyem en polivalència  a l’escola i disposem d’escenaris educatius diferents segons el que volem provocar que hi passi. Treballem amb un equip d’arquitectes i interioristes que ens aporten el saber i amb els que realitzem projectes d’adequació d’espais educatius al projecte de centre. Si voleu que us vinguem a visitar i us orientem, contacteu-nos! Podeu descobrir-ne més a http://www.espaisxeducar.com

Són moltes les escoles que esteu treballant amb la metodologia d’ambients d’aprenentatge, de manera global o parcial, o d’altres que esteu estudiant si comenceu a fer-ho. Un dels aspectes que cal treballar en profunditat, és l’espai i la disposició del mobiliari, la il·luminació… Elements que requereixen d’un anàlisi en profunditat per treure el màxim rendiment a la metodologia d’ambients d’aprenentatge. Si l’aprenentatge dels infants es construeix en el diàleg que aquest té amb l’espai i l’entorn, és imprescindible que aquest estigui pensat i dissenyat tenint en compte tots els factors que afavoreixen aquest aprenentatge. Us podem acompanyar en el disseny dels espais en el treball per ambients d’aprenentatge, n’obtindreu resultats increïbles!

Esteu pensant en fer canvis a l’espai exterior? Hem deixat d’anomenar pati a l’espai exterior, que ens recorda a les pistes de ciment de les escoles del segle passat, per abraçar noms que ens connectin amb la natura, amb el joc lliure i això també implica un canvi de disseny. Us podem acompanyar a tenir èxit en el vostre projecte d‘espai exterior, amb els recursos disponibles, multiplicant les possibilitats de l’espai interior a l’exterior, guanyant en polivalència i possibilitats educatives per als infants.

icona documentacio marc

DOCUMENTACIÓ MARC

La redacció de documents acostuma a representar un malson per la majoria d’equips, que no acaben de trobar una funcionalitat real al document i per tant ho viuen com una sobrecàrrega de feina que està allunyada a les seves funcions reals i prioritàries, els infants i famílies.

Això pot ser així, o tot al contrari. Nosaltres som molt fans del PEC, ja que realment si es treballa bé, esdevé una guia molt potent per l’equip i pel centre. Però sobretot ens encanta el procés d’elaborar-lo, és un camí de creixement com a equip, de confrontar la nostra feina amb les nostres creences, o sigui, teoria i praxis, per decidir quines son les pedres angulars que volem en realitat que sustentin el nostre projecte. És un procés que el de menys és el document final que se n’obté, tot i que necessari.  Esperem que no dubteu a començar aquest camí si teniu un PEC obsolet…

Sabeu que les NOFC esdevenen el tronc que connecta les arrels amb les branques?

Les arrels son el PEC, els nostres valors, i les branques les metodologies i propostes educatives. Sovint entre les arrels i les branques no hi ha connexió, cosa que dificultat que la visió d’infant tingui una traducció real en les propostes del dia a dia.

Aquí prenen rellevància les NOFC com a projecte que articula i dialoga entre ambdues parts per fer possible un autèntica connexió. Quin model organitzatiu dels espais teniu? I de les persones? Horaris, protocols d’acollida? Com feu el procés de familiarització?

Us ajudarem a construir un tronc ben sòlid que faci circular la sabia cap a les branques perquè donin molt de fruit!

En moltes de les formacions i acompanyaments que hem fet a les escoles, una de les coses que hi hem trobat a faltar són els criteris de centre que alineïn la pràctica de les professionals. I això, que pot resumir-se en un foli amb 10 frases, acaba sent molt complex de treballar, ja que s’han d’acordar d’una manera concreta, observant i interpel·lant-nos les diferents pràctiques i fer-ho connectant amb els principis del PEC i amb els valors del centre. Per tant, es tracta de traçar ponts entre els pilars del centre i el dia a dia, que ens permetin garantir que allò que volem es fa realitat. Establir els criteris del centre i els criteris de la pràctica professionals no és senzill, i cal fer-ho des de la honestedat i el compromís. Els seus efectes són immediats ja que, només pel fet de qüestionar-nos la pràctica, ja comencem a realitzar petites transformacions que tenen un impacte directe en el projecte educatiu i evidentment en els infants.

Són molts els ajuntaments que demanen  a les direccions actuals o a les persones que volen accedir al càrrec de directora de l’escola bressol o la llar d’infants que presentin un Pla de la Direcció. Per nosaltres seria un contingut força similar al del pla estratègic, però incorporant-hi elements de lideratge i gestió de l’equip. Utilitzant un símil mariner, els gestors de l’escola, siguin públics o privats, necessiten saber abans de posar-se al capdavant quin rumb volen prendre. Demana’t: quines habilitats per pilotar la nau tens? Quines eines tens per dirigir al teu equip? Com t’asseguraràs que arribaràs a bon port? Amb aquesta consultoria t’oferim la possibilitat d’acompanyar-te en l’aventura de dissenyar el teu mapa i tots els indicadors i eines necessàries perquè puguis convèncer a tothom que seràs una gran directora!

Ningú pujaria a un avió si sabés que el pilot pilota amb les llums apagades i sense mapa oi? Doncs és el que fem nosaltres, pilotem per intuïció, per experiència, per tradició, però no és suficient per edificar un projecte d’escola. Les persones de l’equip, les famílies i els gestors canvien, el centre no pot dependre de la transmissió oral dels coneixements generats, ni de la vinculació i afinitat personal de les persones en cada moment.

Hi ha escoles que han iniciat un munt de propostes, amb la energia i els recursos que això suposa, i que s’han quedat a mitges. El pla estratègic, ens permet posar la mirada en el futur des del present i dissenyar el camí i els passos que ens caldrà donar. Tenir un pla estratègic reparteix la responsabilitat entre els diferents actors, no focalitza tant en la direcció i a la vegada també ens empodera com a equip. Si voleu impulsar un nou projecte a la vostra escola, no improviseu, treballeu un pla estratègic que us garanteixi l’èxit i l’encaix amb el vostre projecte actual sense generar esquerdes pel camí.

La programació anual de centre ja sabem totes el que és, i segurament us preguntareu perquè us caldria el nostre acompanyament per dur-la a terme? Doncs perquè la nostra proposta va més enllà del que sovint contempla aquest document, la proposta que fem és treballar de manera alineada amb el pla estratègic o el pla de direcció, una eina que us permeti la gestió a curt termini, d’una manera eficient i prioritzant la qualitat. La PGAC acostuma a ser un document descriptiu, però poc operatiu i també sovint queda en un calaix fins a la hora de fer la memòria anual. Aquest document ha de ser una eina de gestió, ha de ser el mapa que guiï la nostra acció, no podem improvisar, no ens cal si tenim una eina que ens permet planificar, preveure, delegar, avaluar i pilotar els avenços de tot allò que ens hem proposat. No només parlem de fer una eina, sinó sobretot d’introduir una nova manera de gestionar el centre amb el focus posat en guanyar eficiència per guanyar temps pel realment important, els infants, les famílies i nosaltres, l’equip

icona families

FAMÍLIES

Sovint tenim conflictes amb les famílies de l’escola, per motius diversos, divergències amb la tutora, amb propostes que desenvolupem, amb l’horari, per una actuació puntual que genera tensió i manca de confiança. Una AFA que vol proposar coses que creiem que no pertoquen o que trepitgen el nostre terreny. Com ja sabem, tenir una bona relació amb les famílies del centre és imprescindible per poder fer bé la nostra feina, ja que els infants no els podem deslligar de les seves famílies i, a més, ho perceben tot. Sovint els conflictes s’acaben enquistant i ens posicionen en llocs tant llunyans que ens és molt difícil recuperar la confiança necessària per posar-hi solució. Però si disposeu de les eines necessàries per treballar els conflictes podreu resoldre els temes d’una manera assertiva i empàtica i minimitzareu la seva afectació tant en la profunditat del conflicte com en la seva durada en el temps. Voleu saber com ho treballem nosaltres?

Tots els equips desitgem tenir famílies participatives al centre, famílies que coneguin el projecte educatiu i que visquin el centre amb tota la riquesa pel bé dels més petits i petites. També volem aprofitar el saber de les famílies, que es generi xarxa, comunitat a l’escola, però sovint  hi ha una part de famílies que queda despenjada i no aconseguim apropar-nos-hi o que elles ho facin a l’escola.

No sabem com fer-ho, i anem fent assaig i error i ens desanimem quan la participació de les nostres propostes és molt baixa, venen poques famílies als actes i normalment sempre les mateixes. Per què ens passa això? El primer que haurem de fer és analitzar què estem fent i què busquem darrera de les accions que proposem. Dissenyar un pla de participació que respongui als diferents objectius que tenim darrera d’aquesta participació, desgranarem els diferents objectius i establirem els canals de participació més adequats.

icona equip educatiu

EQUIP EDUCATIU

La mirada, la presència conscient i la paraula són les nostres eines per educar. Però malauradament encara no s’han incorporat com a contingut a aprendre en els graus d’educació. Et donarem les claus perquè entenguis com pots dominar les teves pròpies estratègies interpersonals per acompanyar millor als infants. Ho fem a través d’exercicis pràctics a l’aula que t’ajudin a entrenar o adquirir noves habilitats. Aquesta formació és la més ben valorada per totes les professionals que l’han realitzat, així que no te la perdis, és realment transformadora!

Conèixer tècniques de comunicació verbal i no verbal us permetrà ser molt més efectives en comunicar allò que voleu, des de l’assertivitat i cuidant les relacions. La comunicació és la eina clau per a la nostra feina, amb les famílies, amb els infants, entre nosaltres a l’equip… La major part dels conflictes que tenim tenen la seva arrel en dificultats comunicatives. Sovint molts conflictes comencen perquè no ens hem sabut explicar bé o perquè no ho hem explicat com l’altre necessita o no ho hem fet d’una manera assertiva i hem claudicat amb alguna cosa que era important per nosaltres.

Amb aquesta formació o consultoria busquem la millora de la vostra comunicació, de les relacions dins l’equip i amb les famílies, amb major confiança. Les persones de l’equip se sentiran més segures perquè tindran eines per afrontar les situacions de comunicació de la vida diària i les més formals com reunions o entrevistes. Amb algunes eines pràctiques podreu comunicar allò que voleu, sense renunciar al que voleu dir però fent-ho d’una manera empàtica, tenint en compte l’altre. Comunicar bé és un art que es pot aprendre, t’hi apuntes?

Sovint sabem el que hem de fer perquè fa anys que ho fem així, però us heu plantejat que si voleu fer canvis de metodologies, el primer que cal fer és plantejar-nos quin

paper tenim les educadores? Les nostres funcions i competències per aplicar-les no poden ser estàtiques. Les hem de revisar i, per a fer-ho, primer cal començar per definir les actuals, potser aquí ja tindrem diferències entre el que cadascú pensa que ha de fer. En segon terme associarem les nostres funcions i tasques al projecte d’escola,  per tal que hi hagi una alineació entre unes i altres. En tercer terme valorarem quin camí hem de recórrer entre el punt on estem cadascuna de nosaltres i el que ens hem marcat i traçarem un pla per arribar-hi. T’hi apuntes?

Liderar un equip és un art que cal aprendre, liderar és donar a cadascú el que necessita perquè juntes assoliu el que us heu proposat. És important partir del coneixement propi per poder saber les eines que et calen i s’ajusten més a la teva manera natural de liderar. Com millor lideris, millor es sentiran les persones, més les faràs créixer i el reflex directe serà a l’escola, en els infants i les famílies.

El lideratge és un tema molt ampli i complex, ajustarem la proposta de treball al que juntes detectem que seran eines que s’adaptaran millor a tu i a al teu equip segons la situació actual.

Un bon lideratge parteix de conèixer les diferents motivacions de cada persona i actuar en conseqüència per extreure de cadascuna el màxim potencial. Tu coneixes què mou a cada persona del teu equip? Les acompanyes diferent o a totes igual? Saps com acompanyar-les? Tens diferents eines?  Vols que t’acompanyem a dirigir al teu equip d’una manera positiva a la vegada que assoleixes els objectius del centre?

Sovint les entrevistes d’assoliment es confonen amb avaluacions o, encara pitjor, amb exàmens, i per tant en general tenen molt mala premsa, perquè evidentment a ningú li agrada ser examinat. Nosaltres fa anys que utilitzem les entrevistes com a eines de creixement professional i de reconeixement  i valoració de la feina feta i us garantim que és una eina potentíssima pels equips, que quan la incorporen a l’escola ja no deixen d’utilitzar-la.  Hi ha diferents maneres de dur-les a terme poden ser unidireccionals o bidireccionals o de 360 graus.

Si cada any t’expliquen què aportes de positiu a l’equip, t’animen a continuar fent-ho, t’ajuden a trobar els aspectes de millora, i a marcar-te reptes pel proper any, tens la sort de ser en un equip que cuida a les persones i que aposta d’una manera valenta per la millora del projecte. No hi voldries formar part?

  • Transferència de coneixements entre persones i equips d’escoles.
  • Metodologies per promoure la cohesió de l’equip
  • Gestió eficaç de reunions
  • Com acompanyar a les educadores del teu equip per millorar la seva pràctica educativa?
  • Com elaborar un pla formatiu amb visió d’escola
icona eines de gestio

EINES DE GESTIÓ

Per què és important planificar i què passa si no ho feu? I sobretot que us passarà quan milloreu la vostra planificació i organització, què passarà al vostre voltant…

Us acompanyem a que feu un diagnòstic, perquè la teoria ens la sabem totes però, llavors per què ens costa tant planificar-nos?  Serà el moment de mirar-vos al mirall i de veure quins són els elements que us estan dificultant la vostra organització. Us donarem eines, trucs, tips de planificació i organització, eines adaptades a l’escola bressol i específicament a les seves direccions.

Sovint la direcció del centre pilota amb els llums apagats, o sigui, dirigeix l’escola sense eines  que l’ajudin a saber per on transita, la desinformació és la pitjor de les aliades per dirigir. Et proposem que dissenyis, amb el nostre suport, un mapa que et permeti identificar els punts clau que has de tenir en compte per garantir el bon funcionament del centre. Aquest mapa ha de contenir aspectes de totes les àrees de gestió i indicadors que siguin fàcils de mesurar i que et permetin fer lectures a curt i a mig termini. Disposar d’aquest mapa t’aportarà molta més seguretat i tranquil·litat al dirigir l’escola amb informació fidedigna i la possibilitat de redirigir tot allò que no funcioni abans no sigui massa tard o el problema s’hagi cronificat. Vols que dibuixem plegades el teu full de ruta?

Tenir certes tasques procedimentades ens garanteix que tothom les fa de la mateixa manera, la manera de l’escola i no la de cadascú. Ens permet marcar criteris de centre però, a més, també ens permet concretar les accions que farem per dur-les a terme, de tal manera que garantim la mateixa praxi en aquells elements que són importants que siguin homogenis a l’escola. Tenir processos de treball ens deixa temps per a les coses importants i fa que no haguem d’estar pensant cada dia sobre els mateixos temes i puguem pensar de manera més estratègica. Els processos us permeten deixar de treballar en les coses urgents que van sorgint per dedicar-vos a les importants perquè minimitzeu les incidències.

Quan treballem a les escoles bressol, mai comencem per aquí, però sovint hi acabem topant, perquè no tenir un sistema definit de comunicació i per tant, de relació, les dificulta i detectem que molts contratemps tenen el seu origen justament en la comunicació o incomunicació. En un altre punt hem parlat de com entrenar-nos per aconseguir més habilitats comunicatives. Però en aquest punt el que treballem és en una estructura per identificar amb qui ens hem de comunicar, cada quan, per quin canal, definim el tipus de comunicacions segons els interlocutors, posem una eina a l’abast dels equips per tal que tinguin major control sobre tot allò que volen comunicar de manera conscient. Poder explicar d’una manera fàcil a les famílies quins temes comunicarem, amb quina temporalitat i a través de quins canals, igualment que com es podran comunicar elles amb nosaltres, facilita moltíssim la relació amb elles i per tant el vincle i el treball diari amb tota la comunitat educativa.

Aquest és un tema que fa mandra només de llegir el títol perquè està tant allunyat del que ens agrada fer a les mestres! Però és tant important per no perdre tot el saber que hem generat a l’escola…. Amb el nostre suport, veureu que és menys complicat del que sembla, definirem una estructura d’ordenació de la documentació, un sistema físic i virtual igual amb carpetes i subcarpetes que ens permetin tenir-ho tot localitzat. El procés d’endreça també l’aprofitem per identificar àrees de gestió que tenim més oblidades i detectar buits en el nostre sistema. És una feina força ràpida amb uns resultats espectaculars, la feina del dia a dia s’agilitza, no perdem temps buscant les coses i tenim molt més control sobre tots els aspectes de l’escola només perquè ho tenim ben endreçat.