ARTICLES PUBLICATS EN PREMSA

SER CREATIUS

Sovint quan tenim un conflicte amb els nostres fills i filles, no en sabem sortir, ens quedem enganxats al conflicte sense poder-hi trobar cap solució. Sabeu aquella frase  de Einstein que diu que Si busques resultats diferents no facis sempre les mateixes coses? Doncs aquest article va d’això…

Sovint tenim conflictes recurrents, els nostres fills o filles no endrecen mai les joguines de la seva habitació, o tiren al terra la jaqueta i les sabates al entrar a casa, o no es preparen els exàmens amb temps i les conseqüències sempre són les mateixes. Nosaltres repetim la mateixa cantarella de sempre, ells o elles fan cara de circumstàncies, tampoc és tant greu això que els diem no? Ja està una altra vegada la mare amb el mateix rollo de sempre.

Quedem esgotades emocionalment, que si ja li hem repetit mil vegades el mateix i no ha funcionat quin sentit té continuar fent-ho ? però tampoc ens podem quedar com si res! I llavors que fem?

Siguem creatives, pensem en solucions diferents, no ens focalitzem en el conflicte que ja deu estar enquistat i que només ens provoca malestar i tensions entre nosaltres. Si la jaqueta i les sabates no arriben a la seva habitació, podem habilitar un lloc a l’entrada perquè ho deixi allà? Si li costa endreçar, podem fer que tingui menys joguines a l’abast, comprar capses, programar una música al seu despertador perquè deu minuts abans de l’hora de sopar soni, recordant que és hora d’endreçar. Parlem amb amistats, que ens expliquin els seus trucs, busquem plegats alguna solució, o si el nostre fill o filla ja son grans, demanem-los que siguin ells que la busquin i que nosaltres l’ajudarem amb el que proposi.

Es tracta de canviar la mirada, de deixar de tenir el focus posat en el conflicte, en l’acció que no volem que faci, per posar-la en el problema que allò suposa per buscar solucions. Enfocar-nos amb el que ens agradaria que passés. Que podem fer per canviar aquesta situació que no volem que faci el nostre fill o filla? Deixar de tenir el focus posat en el nostre fill o filla també ajuda a desconflictuar i la convida a ser part de la solució, ja que ja no se sentirà tant jutjada. Al cap  i a la fi, motles d’aquestes coses que tenen importància per nosaltres els adults, no les tenen per ells i elles, els infants i joves.

Potser a la primera no trobarem la resposta perfecte, però si que canviar l’enfoc ens permetrà orientar-nos millor a resoldre-ho que no pas quedar-nos mirant el problema. I com ja vam dir en un altre article, si després de cercar moltes solucions cap és la que ens funciona, potser serà una d’aquelles coses, en les que haurem de decidir tirar la tovallola ;9 Pel nostre bé i per cuidar la nostra relació per sobre de voler modificar conductes que no depenen de nosaltres.

Compartir