ARTICLES PUBLICATS EN PREMSA

MATINS AMB MENYS CONFLICTES

Els matins acostumen a ser un moment força estressant a la majoria de cases, cada infant es lleva a la seva manera, alguns ho fan força ràpid i els altres els costa sortir del llit. Hem d’aconseguir que es vesteixin, esmorzin, es rentin les dents i es preparin la motxilla per arribar a l’escola a temps. I això sovint és font de conflictes, just en el moment de marxar volen portar una cosa a l’escola que no troben, o volen posar-se una peça de roba que no està neta. Quan els infants són petits, n’hi ha que ho volen fer tot sols i d’altres que volen que els vestim i que ho fem tot nosaltres, trobar el punt just d’ajuda sense interferir però també buscant la seva autonomia es converteix en un repte per a les famílies.

Planificar les coses que han de fer al matí els pot ajudar a disminuir algunes tasques, preparar-se la roba i la motxilla el dia anterior, preparar els entrepans el cap de setmana i tenir-los al congelador, o fer un llistat de tasques amb imatges perquè els ajudi a organitzar-se soles.

Però descobrir el nostre paper en cada moment serà clau, si tenim infants que es distreuen amb facilitat, que es posen a jugar o si hi ha baralles perquè tots volen utilitzar el lavabo al mateix moment, haurem de ser-hi presents. Acompanyar-los, sense semblar que els vigilem o que anem repetint ordres, podem donar-los un cop de mà sense fer-ho tot nosaltres, ens podem repartir les tasques o bé fer-les amb elles.

Començar el dia amb conflictes i baralles no agrada a ningú, els infants entren a l’escola enfadats i nosaltres anem a treballar de mal humor. Hauríem de revisar que no funciona en els nostres matins si això és quelcom habitual a les nostres llars. Ens llevem amb el temps suficient? A vegades deu minuts abans marca la diferència entre haver de córrer o poder marxar tranquils de casa. Quines tasques creus que pot fer el teu fill per ell mateix? Ho has parlat amb ell? Feu les transicions de manera esglaonada,  no podem passar un dia de vestir-lo nosaltres a dir-li que es vesteixi sol, encara que sapiguem que ho pot fer, durant unes setmanes haurem de ser-hi presents, potser només parlant d’altres temes, mentre l’ajudem a posar-se un mitjó. Preparar-se la motxilla el dia abans ens ajudarà a estalviar temps al matí, si té extraescolars  i cal que s’endugui alguna cosa, si ha de portar un llibre, deixem-ho preparat el vespre abans i si podem a la porta amb la jaqueta i la mascareta  a punt.

Si el nostre fill o filla li costa escollir la roba, i tot i que la preparem el dia anterior, després vol fer canvis i això és font de conflictes, podem preparar uns quants conjunts que siguin òptims per l’escola i li fem uns foto i la pengem a la porta de l’armari. Parlem-ho el cap de setmana i organitzem la roba de la setmana i deixem els conjunts preparats.

Si la teva filla és de les que triga molt a esmorzar, deixa-ho pel final, primer garantim que tenim fet tot el que necessitem per marxar a la hora i preparem un esmorzar que es pugui anar menjant pel carrer. Posem-nos una alarma 10 minuts abans de la hora que haguem de marxar, de tal manera que si ens hem entretingut en alguna cosa puguem prioritzar allò essencial, la nena no pot marxar sense sabates, però potser si sense un pentinat elaborat.

Revisem els nostres matins, si pot ser amb ells, durant el cap de setmana o a la tarda tornant de l’escola, i fem un pla per  tenir uns matins més plàcids, a vegades petits canvis marquen la diferència entre el conflicte i un bon matí!

 

Compartir