ARTICLES PUBLICATS EN PREMSA

LLIBRES I LLETRES

Com ho fem perquè als nostres fills i filles els hi agradi llegir?

Doncs en realitat fent el mateix que amb totes aquelles coses que per nosaltres són importants. Primer de tot doncs cal que ens agradi llegir a nosaltres, no serveix tenir un discurs sobre la importància de la lectura, lo divertit que és llegir i que els nostres infants no ens vegin mai amb un llibre a la ma. Que el primer que fem quan tenim un moment de calma és engegar la televisió, o agafar el mòbil. Potser que algun s’hi enganxi malgrat això, però en general serà molt més complicat. És el mateix que per tota la resta de coses, si vols que el teus fills  gaudeixin de la natura, de fer excursions, d’observar animals o d’anar amb bicicleta, hi haurem d’anar amb ells oi? Però no només això, ens haurà d’agradar primer a nosaltres, hi haurem de posar un valor a fer aquella activitat i per tant cercarem temps per fer-la, el que voldrà dir que segurament en deixarem de fer d’altres. Si realment ho creus, ho fas i ho transmets.

Segon aspecte important, que sobretot quan son petits funciona per moltes coses, passar temps junts amb ells fent aquella activitat, si el teu fill o filla i tu llegiu junts un còmic cada nit, associarà aquell moment de lectura, amb un moment  plaent, especial on a part de compartir una història hi ha implícits molts altres factors emocionals, que faran que gaudeixi de la lectura. Així que cerqueu aquell moment especial de connexió diària a través de la lectura, i veureu el resultat!.

Tercer aspecte, que afavoreix l’hàbit lector, que tingueu una estona al dia, per exemple després de sopar , que tots us asseieu al sofà  per llegir,  cadascú el seu llibre, pot ser plegats. Associar un moment temporal amb una activitat fa que aquesta esdevingui un hàbit, i que  de manera natural flueixi.

Quart aspecte important, llegir ha de ser un plaer i no un càstig o una obligació. Hem de separar l’aprenentatge lector vinculat a la descodificació de les lletres i l’associació d’aquestes amb sons i la comprensió de les paraules, del gaudir de la lectura. Sovint l’errada està quan barregem aquestes dues coses i els infants, abans d’iniciar-se en l’hàbit lector ja l’han avorrit perquè els hem obligat a fer-ho des d’un punt de vista mecànic. Altres perquè els hem forçat abans d’hora, no tots els infants estan preparats per llegir als 4, 5 o inclús als 6 anys, i si a l’escola ho introdueixen quan ell o ella no estan preparats i ho fan sense respectar aquests ritmes individuals, pot crear rebuig a l’infant que veu que allò li costa, li és difícil i el fa sentir menys capaç que altres companys que potser ja llegeixen. Per últim deixeu-los llegir el que vulguin, del tema que els interessi, còmics, catàlegs de cotxes o revistes, compreu-los llibres , regaleu llibres, aneu a la biblioteca, parleu de llibres, compartiu històries del que llegiu. Tot el que visqueu de veritat vosaltres, ho compartireu sense ni adonar-vos-en amb ells i elles. I Tu llegeixes?

Compartir