Tot just fa uns dies que els infants van a l’escola, encara estem estrenant-nos amb les noves rutines i horaris i als més petits encara els hi queden algunes setmanes per parlar d’adaptació a l’escola, així que molta paciència i intentem fer-nos les coses fàcils. Com parlàvem en el nostre article anterior, amb uns horaris racionals, que prioritzin el descans de tota la família i sense intentar encaixar moltes activitats en poc temps, perquè això acostuma a ser font de conflictes, les presses, les imposicions, i l’adaptació a les noves rutines escolars no son bones companyes.
Aquesta setmana us proposem un altre tema que també porta de cap a moltes famílies, quines activitats extraescolars ha de fer el nostre fill o filla? I quantes? De quin tipus, esportives, musicals, idiomes, artístiques? Ell o ella ens ho demanen o som nosaltres que volem complementar la seva formació ? o bé és per motius de conciliació?
Cal que pensem molt bé aquestes i altres preguntes abans de decidir on apuntarem als nostres fills i filles, simplement per inèrcia pròpia o d’altres famílies. Si és per un tema de conciliació i no hi tenim cap altra opció intentem combinar les opcions que interessin als nostres infants amb les que nosaltres considerem més adequades per a ells i elles .La seva màxima responsabilitat ha de ser amb l’escola i la resta de coses haurien de no ser imposades ni per obligació, sinó al llarg del dia potser que un infant no hagi decidit ni una sola cosa del que es veu obligada a fer.
Si tenim opció a que el nostre infant no faci extraescolars això ens deixa la possibilitat d’elecció entre fer-ne o no fer-ne i quantes són les que pot fer tenint en compte l’edat, l’horari de finalització d’aquestes i com encaixa amb els horaris de sopar i anar a dormir. També hem de pensar en els adults, cada tarda haurem d’estar portant infants d’un lloc a l’altre com una baldufa i no ens queda ni un minut per fer res per nosaltres? És educatiu també, a part de saludable a nivell físic i mental que les nostres necessitats i interessos entrin a l’equació a l’hora de decidir quines extraescolars fan els nostres fills i filles.
Si és el primer any que s’inicia en les extraescolars comencem per un o dos dies màxim a la setmana, valorem el grau de cansament després d’una jornada de 10h seguides fora de casa fent coses sense parar. Valorem si els dies que hi ha extraescolars estem tots més irascibles perquè anem cansats, no tenim temps de fer altres coses que també són necessàries i posem-ho a la balança. Valorem al mateix nivell d’importància que les extraescolars, la nostra relació, la possibilitat d’elecció de l’infant, el seu temps de descans, que participi en tasques de la llar, que pugui jugar amb amics i amigues al parc o a casa i també temps per no fer res, per vaguerejar… si també és importat!
No és obligatori que els infants facin extraescolars, ni està comprovat que l’infant que n’ha fet més, és més feliç a la vida o ha obtingut millors qualificacions a la universitat o una feina millor remunerada. No donem per fet que caldrà que els infants facin extraescolars, valorem-ho, en cas de dubtes comencem per un dia o no en fem i sobretot escoltem als nostres fills i filles, ells saben força bé el que volen i necessiten, ens ho diguin amb paraules o amb el cos.