DELS 3 ALS 12 ANYS (IV): INTERESSOS I AFICIONS

Al mateix temps que es va definint i refermant la personalitat de les persones en aquestes edats de creixement, es van definint també els interessos, els gustos i les preferències. En aquest sentit, en aquestes edats és quan els infants realitzen més extraescolars de tot tipus i on les vacances, viatges o sortides familiars també ens ajuden a anar determinant gustos i preferències.

La gestió d’aquestes activitats, el paper que juguem com a adults i on situem els infants tant en l’elecció com en el desenvolupament de les activitats, podem estar afavorint un major reconeixement i una ajuda en la construcció i desenvolupament de la personalitat del nen/a i de la seva autoestima o, per contra, podem estar limitant el desenvolupament del seu autoconeixement així com les possibilitats d’expressió de la seva personalitat.

És important que tant la dedicació del lleure i de les estones d’extraescolars, com les activitats realitzades en aquests espais s’ajustin a cada nen i nena, tant en relació als seus interessos com al seu tarannà. Hi ha infants molt actius, amb molta necessitat de fer i conèixer coses noves, però també hi ha nens i nenes amb un nivell d’activitat menor, que senten més estrès davant d’una agenda plena, o que els agrada tenir temps més contemplatiu, etc. Així mateix, podem donar sortida als seus interessos i motivacions des de casa, tenint un bon assortiment de materials i activitats sense que calgui apuntar-lo a tantíssimes extraescolars per donar sortida a les seves inquietuds. En tot cas, cal que com a adults estiguem amatents i ens fixem quina és la nostra influència en els gustos i preferències dels nostres fills i filles, si tenim tendència a imposar el nostre criteri, si les nostres expectatives en els nostres infants ens estan empenyent a forçar un camí que no és el que ell o ella escolliria. Si som molt actius i ens agrada l’esport, per exemple, ens pot costar d’acceptar que  la nostra filla no vulgui o no li interessi aquest tema… Un altre punt interessant de les activitats de lleure i extraescolars, és que com a família valorem com les acompanyem i fins a quin punt estem disposats a renunciar, en alguns casos en pro de les aficions dels nostres fills/es, sigui a nivell econòmic, de temps seu, nostre i en família, etc. Cal que sospesem bé tot el què implica o pot implicar.

Com hem esmentat abans, el temps de lleure en família també és un bon aliat a l’hora de donar resposta als interessos dels nostres fills i filles. Quan ens plantegem una determinada activitat en família és molt positiu plantejar-nos si dona resposta als gustos i necessitats de tots els membres i, en el cas que no, ser conscients qui és que renuncia i què podem fer per compensar-ho. De tal manera que no siguin sempre els infants que segueixen a les activitats que volen fer les mares i pares o, a la inversa, i intentar buscar un punt d’equilibri entre els diferents interessos per tal que tothom es trobi a gust realitzant activitats en família. I, també, que plegats puguem descobrir noves aficions o nous gustos, provant noves activitats junts.

Com sempre diem, les mares i pares fem de mirall per als nostres fills i filles i cal que reflexionem sobre com ens relacionem amb el lleure i amb les nostres aficions, soc poc constant, em deixo influir, soc massa exigent i penso en el lleure com una altra obligació,… per tal d’entendre com s’hi poden relacionar els nostres fills i filles i quin és el nostre paper en aquest acompanyament.

Comparteix

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Articles relacionats

EL PODER DE LA MIRADA

Parlant amb unes mestres d’escola bressol, em comentaven que els nadons, que no les havien conegut sense mascareta i que no tenien el llenguatge oral per fer-se entendre, només amb la mirada havien après a conèixer-les i a comunicar-se amb ells i elles. Això em va recordar com d’oblidada tenim

Llegir més →

GELOSIA ENTRE GERMANS

La gelosia és un sentiment per la pèrdua d’atenció i estima d’algú important per nosaltres, sigui real o fictici, és un sentiment que no hem de jutjar ni treure-li importància. Sovint la gelosia entre germans és una dificultat que afrontem les mares i els pares que ens genera molt malestar.

Llegir més →

EL GRAN, LA MITJANA, EL PETIT… ens condiciona?

La posició que ocupem a la nostra família ens condiciona, és un fet, i cal tenir-ho en compte com a pares i mares dels nostres fills i filles. Tant si son fills únics com si tenim família nombrosa ja sabem que la posició que ocupem a la família ens condiciona

Llegir més →

SOC UNA MALA MARE

Sovint després d’haver fet un crit o de començar a llençar amenaces en bucle o de sentir-nos dir aquella frase que sempre ens havia fet tanta ràbia que ens diguessin a nosaltres quan érem petites… ens envaeix un sentiment de culpa. Sovint la reacció de ràbia o impotència a la

Llegir més →

EL MEU FILL ÉS PORTER

L’altre dia llegia un tuit d’una mare que felicitava al seu fill per ser el porter de l’equip, ella li retornava aspectes que sovint no veiem, que la posició de porter és la més desagraïda de totes, si el teu equip guanya el partit, és gràcies als davanters que han fet els gols, i si els perden és perquè

Llegir més →

JO TAMBÉ ET NECESSITO

Estem tan acostumades a ser les que fem coses pels nostres fills, els fem el menjar, els rentem la roba, els ajudem a vestir-se, ens organitzem la vida per portar-los i anar-los a buscar. Els estimem, cuidem, curem, protegim… que a vegades ens oblidem del que nosaltres també necessitem d’ells.

Llegir més →