Ara que comença el fred i molts estereu fent canvi d’armaris i comprant roba per l’hivern, us deixem algunes idees per reflexionar abans que sortiu de compres. Per afavorir l’autonomia dels infants cal tenir present que la roba que portin ha de ser funcional i còmoda. Això vol dir que s’ha d’adaptar a les seves característiques motrius i de desenvolupament i no ha de dificultar o impedir, en cap cas, el lliure moviment de l’infant, imprescindible per a l’aprenentatge i l’adquisició d’habilitats i competències. En la primera infància, sobretot, és una qüestió a tenir en compte, tant per facilitar el moviment de l’infant com la seva autonomia a l’hora de vestir-se i desvestir-se segons les seves capacitats i habilitats. Per tant, la roba en els infants ha d’estar pensada basant-se en la comoditat i flexibilitat i en la funcionalitat i facilitat per a posar i treure les peces de roba i calçat.
Continuant amb el desenvolupament dels infants a l’hora de vestir-se, és primordial abordar el tema de triar la roba que es posaran. Aquesta activitat no només reforça l’autonomia sinó també la seva autoestima, la seva confiança i el seu dret a expressar-se i mostrar-se tal com és. Això no vol dir que els adults no haguem de supervisar la tria o que no pactem determinats aspectes prèviament ja que hem de tenir en compte la comoditat i la funcionalitat de la roba segons l’activitat que anem a realitzar. Els infants poden decidir posar-se una disfressa per sortir al carrer i anar a visitar uns amics però és recomanable que no es posin una disfressa per anar a l’escola, ja que, deixant de banda altres implicacions que hi pugui haver, la roba per anar a l’escola ha de ser còmoda, flexible i pràctica i una disfressa no ho és.
Un altre factor que ens condicionarà és la temperatura i les condicions climatològiques. El tema de la roba d’abric sol ser font de conflictes constants entre adults i infants. Hi ha molts nens i nenes que no es volen posar la jaqueta, que els molesta la bufanda o que es volen treure els guants que tant ens han costat posar. Ja ho hem comentat abans però insistim… pot ser que les peces d’abric que hem escollit no siguin prou còmodes i funcionals? Potser és més pràctic i no tant molest portar un coll pelfat que una bufanda o potser amb moltes capes de samarretes i jersei sota la jaqueta l’infant queda tant embotit que no es pot moure i no li agrada gens aquesta sensació. El primer doncs, és revisar aquest fet, potser no es volen posar la jaqueta no perquè no tinguin fred, sinó perquè els coarta els moviments i no hi estan còmodes. En segon lloc hauríem de revisar el fet que si estem parlant d’afavorir l’autonomia i l’autoconeixement no estem sent conseqüents quan sovint donem per fet que els infants no saben prou bé quan tenen fred i quan tenen calor. La nostra percepció de la temperatura i la nostra capacitat de suportar-la en major o menor grau, és nostra. No podem actuar seguint l’imperatiu de: “abriga’t que tinc fred!”. Hem de ser capaces d’observar prou en profunditat els nostres infants i saber com són i senten per tal de tenir-hi prou confiança per si ens diuen que es volen treure la jaqueta, que tenen calor, escoltar-los i respectar la seva decisió. El seu autoconeixement passa per reconèixer quan tenen fred o calor i cal que puguin experimentar aquestes sensacions físiques per aprendre-les. Si els diem: “d’acord, treu-te la jaqueta i quan tinguis fred te la tornes a posar” l’estem respectant i estem reconeixent que té el seu propi criteri i la seva pròpia percepció de la temperatura que no té perquè ser igual que la nos