ARTICLES PUBLICATS EN PREMSA

AGRAIR LA VIDA

Estem a punt d’acabar l’any, venen dies de regals per a moltes famílies i si ens fem un regal que no es pot desembolicar?

Aquestes dates, són especials per als infants, la barreja de màgia, regals, festes, família, fan un còctel molt excitant que per la majoria d’infants és positiu, malgrat no tots ho viuen igual, i ho hem de tenir en compte. Els infants viuen el present d’una manera molt intensa, perquè per elles i ells no existeix el passat ni el futur, viuen el moment, i si aquest és tant intens com les festes de Nadal doncs s’ho emporta tot per davant.

És important que aprofitem aquest moment de traspàs d’any per prendre’ns un parell de dies per parar, per buscar el centre, el propi i el familiar, i no permetre que els fets externs siguin el motor d’aquests dies, únicament.

Sovint ens esforcem perquè els nostres fills aprenguin a ser agraïts, a dir gràcies a tothom, però sovint només com a norma social, no els ensenyem a agrair de debò, amb el cor. Només a repetir una paraula per fer sentir bé al qui l’escolta, per quedar bé.

Podem aprofitar el canvi d’any per aprendre a agrair des del cor, i per poder fer-ho, hem d’aprendre primer  a observar amb calma, a assaborir el que ens envolta, a viure de manera més calmada, a tenir estones de silenci per deixar parlar el nostre interior. Aprendre a valorar les petites coses del dia a dia, que donem per fetes, com un dret adquirit, com quelcom que serà sempre així, com si no pogués ser d’una altra manera, començant per la salut, per poder menjar cada dia, per tenir una família que ens estima… I una llista interminable de coses, que podríem pensar en família, perquè podríem estar i sentir-nos agraïts?

Alguns exercicis o jocs si son infants més petits ens hi poden ajudar, la respiració, tancar els ulls i deixar que els altres sentits captin el que ens envolta, seure en un bosc i connectar amb la natura, mirar les fotos de l’any passat. Podem repassar un calendari de l’any que tanquem i recordar una cosa bonica que haguem fet cada mes i per la qual ens sentim agraïdes.

És important que els infants aprenguin a aturar-se del frenesí d’aquests dies i puguin viure també el que pot significar el canvi d’any d’una altra manera. Tot i que podem parlar i trobar moments tot l’any per aprendre a viure l’agraïment de manera conscient, hi ha moments significatius, que propicien un aprenentatge de manera natural.

Perquè els infants puguin aprendre que ser agraïts, no és dir gràcies com a convenció social, sinó a viure valorant el que tenim, el que vivim, el que som i el que rebem com un veritable regal, no com un dret adquirit. A prendre consciència que és un regal, perquè podríem no tenir-ho i perquè en realitat nosaltres no hem fet res per merèixer-ho, no és una recompensa o un premi, viure com ho fem la majoria de nosaltres, és un regal. Fem-los aquest present als nostres fills i filles, acompanyem-los perquè aprenguin a reconèixer tots els regals que la vida els fa diàriament i de pas recordem-nos-ho també a nosaltres mateixes!

Compartir