BLOG

LA INNOVACIÓ EDUCATIVA A DEBAT

Actualment estem veient com la innovació i la renovació pedagògica estan a l’ordre del dia amb el moviment d’Escola Nova XXI així com altres propostes o iniciatives que busquen reflexionar i fer un pas endavant en el concepte educatiu actual. Aquests moviments posen en evidència que l’actual sistema està obsolet i no dóna resposta a les necessitats plantejades tant en el nostre present immediat com en el futur que ens espera.

Si la iniciativa d’Escola Nova XXI ha quallat tant i està tenint tanta repercussió és perquè compta amb un recolzament d’importants institucions, per una banda, però també perquè ha sabut recollir i canalitzar les motivacions de molts centres i mestres cap a una voluntat de canvi i millora. Aquests centres i professionals veuen en el seu dia a dia que allò que es donava per bo fins ara a nivell educatiu ja no ho és, que hi ha un canvi cap a la concepció de la infància, que les famílies i la societat en general estan demanant una evolució en els termes educatius i que l’escola ha de poder donar-hi resposta.

Recollir i canalitzar aquestes voluntats i motivacions aïllades per dotar-les de força, posar-les en comú i promoure un aprenentatge entre iguals, és el que actualment s’està portant a terme arreu del territori sota el paraigua i el marc d’escola avançada que propugna Escola Nova XXI. Aquesta iniciativa permet que les idees, les innovacions, les reflexions i debats al voltant de l’educació es donin en una esfera concreta i amb uns processos determinats que aconsegueixin dotar-los de contingut en un procés de treball que aglutina no només els centres, comunitats educatives i escoles adherides sinó també les administracions públiques, entitats, universitats,…

Alhora que s’ha anat desenvolupant el projecte, han anat sorgint veus crítiques en relació al moviment, algunes per la participació d’entitats privades, d’altres per com afecta l’etiqueta d’escola innovadora i avançada en la perpetuació de la segregació escolar i d’altres n’han qüestionat els objectius i el concepte utilitzat d’innovació, veient que potser es posa massa l’òptica en la metodologia (com) i no tant en el què, no aprofundint en els continguts a desenvolupar.

Malgrat aquests comentaris que no trobem pas desencertats, sempre reconeixem com a positiva qualsevol iniciativa que busqui la reflexió i el qüestionament en tots els àmbits per a propiciar una millora educativa. El fet que aquest debat es faci en xarxa i per territori és també un fet molt favorable que dóna eines a equips i a escoles per continuar repensant i tirant endavant el seu projecte. El coneixement compartit s’assimila diferent, veient-ne el possibilisme i els pros i els contres esperables.

El projecte d’Escola Nova XXI preveu un trajecte de tres anys per aconseguir estendre i generar un canvi educatiu arreu. Seria molt desitjable que aquest procés fos acompanyat d’un debat públic que permeti alinear aquests canvis amb un sistema educatiu avinent que acompanyi amb recursos, temps i formació dels equips, que permeti arribar a totes les escoles i a tots els infants amb garanties d’inclusió i equitat, que desenvolupi una planificació educativa que remeti la segregació escolar i apostant, en general, per una transformació educativa global, des dels seus fonaments.

Compartir