ARTICLES PUBLICATS EN PREMSA

RITUALS DE CAP D’ANY EN FAMÍLIA

S’acosta l’últim dia de l’any i amb ell una nova celebració, alguns rituals, com menjar el raïm al sonar les primeres campanades de l’any, o portar roba interior de color vermell són rituals que ens connecten amb antigues tradicions que buscaven deixar enrere les coses negatives i començar l’any amb bon peu.
És un bon moment per crear una nova tradició a casa vostra si és que no la teniu ja, crear els vostres propis rituals familiars de Cap d’Any. Preneu-vos una tarda per vosaltres, pareu el ritme frenètic de les festes, la gent, la música alta per tot arreu i les llums que pampalluguen, i quedeu-vos a casa, o al bosc si no fa gaire fred! És el moment per recordar tot el que hem viscut plegats, podem agafar l’àlbum de fotos i revisar tot el que ens ha passat, les alegries i les tristeses que hem viscut, a poc a poc, comentant i revivint tots aquests moments. És important que els infants aprenguin a parar, a prendre consciència i a agrair tot el que han viscut. Podem escriure o, si són massa petits, els podem ajudar nosaltres, un cop hem revisat l’àlbum familiar que diguin què és el que més els ha agradat i que és el que menys. També podem donar-nos les gràcies, cadascú pot agrair a cada membre de la família per alguna cosa, per una cosa que ha après, per alguna cosa que ha fet per nosaltres durant aquest any. Es tracta de parar, i prendre consciència de les coses, que l’entrepà que apareix a la nostra motxilla cada dia a l’escola el fa algú que pensa en nosaltres, i li hem de poder agrair. Agrair als nostres fills que sovint els fem fer coses, anar a llocs que no voldrien, amb paciència i comprensió. Podem pensar en desitjos que tenim per l’any entrant, podem proposar-nos assolir un repte que ens costi i comprometre’ns-hi, podem agafar una cartolina i penjar-la a la cuina, amb els reptes de cadascú escrits i també amb els desitjos que com a família tenim, fer aquell viatge que tant portem parlant. Podem omplir en el calendari una activitat per fer junts cada mes que reculli els interessos de tots els membres de la família. Ens servirà per revisar-ho durant l’any i tenir-ho present.
Podem fer un ritual que exemplifiqui i simbolitzi tot el que hem explicat abans, un dels més habituals és cremar pensaments, desitjos, coses que volem deixar enrere en un foc, que simbolitza la mort del que és antic i el renaixement de quelcom nou. Si estem a prop del mar o d’un llac, podem banyar-nos-hi, amb compte de no agafar una pulmonia! L’aigua sempre s’associa a la neteja, a la vida, podem agafar-nos de la mà i entrar dins l’aigua pensant en el que volem deixar enrere i enfonsar-nos-hi cap i tot. Podem comprar espelmes de diferents colors i enganxar-hi a cadascuna d’elles un paper amb un escrit, o un dibuix que simbolitzi el desig o el propòsit per l’any vinent i deixar-les cremar fins que s’acabin.
Podem fer-nos una abraçada col·lectiva, els 3, 4, 5 els que siguem a casa, estar una estona junts abraçats ben fort, agraint la sort d’haver-nos tingut un any més, i donant-nos energia per continuar junts passi el que ens passi, sobretot estimant-nos molt i perdonant-nos les errades.
Evidentment, aquestes coses les podem fer en qualsevol moment de l’any, però hi ha dates que tenen especial simbolisme, com és el canvi d’any que són propícies per a fer-ho, però és que a més volem també remarcar la importància de fer veure als infants que, tot el que vivim d’una manera accelerada durant aquests dies té un rerefons que requereix serenor, tranquil·litat i presa de consciència i que no va de regals només, va sobretot de valorar que fantàstic és tenir-nos uns als altres i la sort de sentir-nos estimats.

Compartir