Consultoria per a equips d'escola bressol

Fruit de la nostra experiència de més de 20 anys treballant a les escoles bressol, hem detectat tres dificultats que volem ajudar-vos a resoldre amb aquesta proposta.

 • Us formeu però després us costa molt aplicar-ho a la vostra escola
 • Teniu molt poc temps per reunir-vos, escriure, pensar i reflexionar. El temps que destineu ha de ser efectiu.
 • Teniu molts pocs recursos econòmics per formar-vos. La voleu encertar a la primera 😉

Per això us presentem un nou servei, la Consultoria semipresencial per a equips d’escola bressol.

Si teniu interès en qualsevol altre tema, consulteu-nos si us hi podem acompanyar.

El temps òptim d’aquests processos és entre  3 i 4 mesos. És preferible marcar-nos fites curtes, assolibles i visibles i ampliar-les quan haguem assolit les primeres.

Si volem obtenir resultats de la feina cal implicació per part de totes les que hi vulguem participar.

Cal destinar un temps per llegir, pensar, parlar i actuar, tant individual com col·lectiu si el resultat ha de ser conjunt.

Què us proposem?

 • Acompanyar-vos a resoldre un problema o obtenir una millora
 • 1 Sessió online de definició de l’objectiu a assolir i individualització de la proposta.
 • Enviament de materials formatius, vídeos, eines pràctiques. Entregues mensuals.
 • Enviament de dinàmiques guiades perquè les porteu a terme amb el vostre equip
 • 2 sessions online. Una sessió mensual online amb les persones que vosaltres designeu.
 • Resolució de dubtes via telefònica o mail durant tot el procés il·limitades.
 • Una sessió presencial final individual o en equip.

Preu: 490 €

Durada: 1 trimestre. 3 a 4 mesos

1. EQUIP EDUCATIU

Fem molta formació però el projecte d’escola no avança cap on volem. Coses que ens passen… 😉

 • Decidim la nostra formació segons l’interès de cada persona
 • No valorem la necessitat actual del projecte i ens formem per donar-hi resposta
 • Fem formació teòrica i després no la sabem aplicar
 • Només es forma una part de l’equip i el que intenten aplicar fracassa si no hi estem totes convençudes

Fer un pla formatiu analitzant l’escola i l’equip ens permetrà treure el màxim rendiment a la formació que fem i a avançar com a equip i com a projecte d’escola. L’alineació entre coneixements adquirits i aplicabilitat al projecte serà molt més gran. 

Conèixer tècniques de comunicació verbal i no verbal us permetrà ser molt més efectives en comunicar allò que voleu, des de l’assertivitat i cuidant les relacions.

La comunicació és l’eina clau per a la nostra feina, amb les famílies, amb els infants, entre nosaltres a l’equip. La major part dels conflictes que tenim tenen la seva arrel en dificultats comunicatives. Pensa-ho…. 

Tenim molts pocs recursos, les eines que tenim són les mateixes que per tenir una conversa informal. No sabem com detectar quin és el canal més  adient per arribar a les persones en funció de la seva necessitat. No tothom rep el mateix missatge de la mateixa manera, per tant no ens hi podem comunicar igual.

Amb algunes eines pràctiques podreu comunicar allò que voleu, sense renunciar al que voleu dir però fent-ho d’una manera empàtica, tenint en compte l’altre.

Comunicar bé és un art que es pot aprendre, t’hi apuntes?

Com ens podem ensenyar unes a les altres? Totes tenim coneixements i habilitats que destaquen i que són un valor per l’escola, però sinó sabem compartir-les, no les estem aprofitant prou.

Com s’entrenen les competències? Com podem reforçar a cada persona de l’equip i a la vegada créixer com a equip aprenent de totes?

Si vols fer-lo possible, deixa’ns que t’hi acompanyem!

Sovint els equips viuen conflictes, hi ha bàndols, hi  ha dificultats de visió del projecte i no es comparteixen els objectius. Aquests fets provoquen tensions entre les persones de l’equip que repercuteixen de manera directe a la feina, a l’ambient de treball, i a la coordinació de l’equip.

Abordarem les dificultats amb metodologies pràctiques, amb compromisos individuals i col·lectius i amb petits canvis que marcaran el camí cap a canvis més profunds.

Encara que potser pensis que podeu resoldre-ho soles, és complex quan tothom en forma part, una visió externa sense informacions prèvies us pot aportar plantejaments que fins ara potser no us havíeu fet. Som-hi?

2. DIRECCIÓ I LIDERATGE

Sovint les direccions d’escola bressol esteu tant plenes d’activitats que us costa trobar temps per entrar a les aules i acompanyar a les educadores en la seva feina. Aquest hauria de ser un dels pilars de la funció de direcció. Garantir que tot l’equip segueix els criteris de centre, reforçar-les i orientar-les. Vols conèixer com fer-ho? T’hi acompanyem!

Liderar un equip és un art que cal aprendre, liderar és donar a cadascú el que necessita perquè juntes assoliu el que us heu proposat. És important partir del coneixement propi, per poder saber les eines que et calen i s’ajusten més a la teva manera natural de liderar. Com millor lideris, millor es sentiran les persones, més les faràs créixer i el reflex directe serà a l’escola, en els infants i les famílies.

El lideratge és un tema molt ampli i complex, ajustarem la proposta de treball al que juntes detectem que seran eines que s’adaptaran millor a tu i a al teu equip segons la situació actual.

Sovint sabem el que hem de fer, perquè fa anys que ho fem així, però us heu plantejat que si voleu fer canvis de metodologies, el primer que cal fer és plantejar-nos quin paper tenim les educadores? Les nostres funcions i competències per aplicar-les no poden ser estàtiques. Les hem de revisar i, per a fer-ho, primer cal començar per definir les actuals, potser aquí ja tindrem diferències entre el que cadascú pensa que ha de fer. En segon terme associarem les nostres funcions i tasques al projecte d’escola,  per tal que hi hagi una alineació entre unes i altres. En tercer terme valorarem quin camí hem de recórrer entre el punt on estem cadascuna de nosaltres i el que ens hem marcat i traçarem un pla per arribar-hi. T’hi apuntes?

Sovint aquestes entrevistes d’assoliment es confonen amb avaluacions o encara pitjor amb exàmens, i per tant en general tenen molt mala premsa, perquè evidentment a ningú li agrada ser examinat. Nosaltres fa anys que utilitzem les entrevistes com a eines de creixement professional i de reconeixement  i valoració de la feina feta i us garantim que és una eina potentíssima pels equips, que quan la incorporen a l’escola ja no deixen d’utilitzar-la.  Hi ha diferents maneres de dur-les a terme poden ser unidireccionals o bidireccionals o de 360 graus.

Si cada any t’expliquen què aportes de positiu a l’equip, t’animen a continuar fent-ho, t’ajuden a trobar els aspectes de millora, i a marcar-te reptes pel proper any, tens la sort de ser en un equip que cuida a les persones i que aposta d’una manera valenta per la millora del projecte. No hi voldries formar part?

3.DOCUMENTACIÓ MARC

La redacció de documents acostuma a representar un malson per la majoria d’equips, que no acaben de trobar una funcionalitat real al document i per tant ho viuen com una sobrecàrrega de feina que està allunyada a les seves funcions reals. Això pot ser així, o tot al contrari. Nosaltres som molt fans del PEC, ja que realment si es treballa bé, esdevé una guia molt potent per l’equip i pel centre. Però sobretot ens encanta el procés d’elaborar-lo, és un camí de creixement com a equip, de confrontar la nostra feina amb les nostres creences, o sigui, teoria i praxis, per decidir quines son les pedres angulars que volem en realitat que sustentin el nostre projecte, establint criteris d’acció comuns, objectius de millora i desfent-nos dels llastres que sovint arrosseguem durant anys per caminar lleugeres i edificar l’escola que hem decidit plegades que és la que volem.  Esperem que no dubteu a començar aquest camí si teniu un PEC obsolet…

El pla anual de centre ja sabem totes el que és, i segurament us preguntareu perquè us caldria el nostre acompanyament per dur-lo a terme. Doncs perquè la nostra proposta va més enllà del que sovint contemplen els Plans Anuals de Centre, la proposta que fem és treballar de manera alineada amb el pla estratègic o el pla de direcció, una eina que us permeti la gestió a curt termini, d’una manera eficient i prioritzant la qualitat. Novament el PAC, acostuma a ser un document descriptiu, però poc operatiu i també sovint queda en un calaix fins a la hora de fer la memòria anual. El PAC ha de ser una eina de gestió, ha de ser el mapa que guiï la nostra acció, no podem improvisar, no ens cal si tenim una eina que ens permet, planificar, preveure, delegar, avaluar i pilotar els avenços de tot allò que ens hem proposat. No només parlem de fer una eina, sinó sobretot d’introduir una nova manera de gestionar el centre amb el focus posat en guanyar eficiència per guanyar temps pel realment important, els infants, les famílies i nosaltres, l’equip.

Vinculat al que hem comentat sobre el PEC i el PAC, estaria la eina del Pla Estratègic. Les eines o documents són el final d’un procés que necessàriament van acompanyats de canvis estructurals en les àrees que treballa cadascun. En aquest cas, una eina del tot fonamental i que gairebé mai trobem a les escoles és per nosaltres el pla estratègic. Ningú pujaria a un avió si sabés que el pilot pilota amb les llums apagades i sense mapa oi?

Doncs és el que fem nosaltres, pilotem per intuïció, per experiència, per tradició, per saber fer, però no és suficient per edificar un projecte d’escola. Les persones de l’equip, les famílies i els gestors, canvien, el centre no pot dependre de la transmissió oral dels coneixements generats, ni de la vinculació i afinitat personal de les persones en cada moment.

Són molts els ajuntaments que demanen  a les direccions actuals o a les persones que volen accedir al càrrec de directora de l’escola bressol o la llar d’infants que presentin un Pla de la Direcció. Per nosaltres seria un contingut força similar al del pla estratègic, però incorporant-hi elements de lideratge i gestió de l’equip. Utilitzant un símil mariner, els gestors de l’escola, siguin públics o privats, necessiten saber abans de posar-se al capdavant quin rumb volen prendre. Demana’t: quines habilitats per pilotar la nau tens? Quines eines tens per dirigir al teu equip? Com t’asseguraràs que arribaràs a bon port? Amb aquest consultoria t’oferim la possibilitat d’acompanyar-te en l’aventura de dissenyar el teu mapa i tots els indicadors i eines necessàries perquè puguis convèncer a tothom que seràs una gran directora!

4.EINES DE GESTIÓ

Sovint la direcció del centre pilota amb els llums apagats, o sigui dirigeix l’escola sense eines. Sobretot sense eines que l’ajudin a saber per on transita, la desinformació és la pitjor de les aliades per dirigir. Et proposem que dissenyis, amb el nostre suport, un mapa que et permeti identificar els punts clau que has de tenir en compte per garantir el bon funcionament del centre. Aquest mapa ha de contenir aspectes de totes les àrees de gestió i indicadors que siguin fàcils de mesurar i que et permetin fer lectures a curt i a mig termini. Disposar d’aquest mapa t’aportarà molta més seguretat i tranquil·litat al dirigir l’escola amb informació fidedigna i la possibilitat de redirigir tot allò que no funcioni abans no sigui massa tard o el problema s’hagi cronificat.

Tenir certes tasques procedimentades, ens garanteix que tothom les fa de la mateixa manera, la de l’escola i no la de cadascú.

Ens permet marcar criteris de centre però a més concretar les accions que farem per dur-les a terme, de tal manera que garantim la mateixa praxis en aquells elements que són importants que siguin homogenis a l’escola.

També ens garanteix no haver d’explicar-ho tot verbalment i així guanyem molt de temps amb els nous professionals, també amb els que venen a fer suplències i que no tenim temps per acollir en profunditat. Si disposem dels processos claus ben definits garantim que treballarà en la mateixa línia de l’escola i minimitzarem les errades.

Aquest és un tema que fa mandra només de llegir el títol perquè està tant allunyat del que ens agrada fer a les mestres! Però és tant important per no perdre tot el saber que hem generat a l’escola….

Amb el nostre suport, veureu que és menys complicat del que sembla, definirem una estructura d’ordenació de la documentació, un sistema físic i virtual igual amb carpetes i subcarpetes que ens permetin tenir-ho tot localitzat. El procés d’endreça també l’aprofitem per identificar àrees de gestió que tenim més oblidades i detectar buits en el nostre sistema.

És una feina força ràpida amb uns resultats espectaculars, la feina del dia a dia s’agilitza, no perdem temps buscant les coses i tenim molt més control sobre tots els aspectes de l’escola només perquè ho tenim ben endreçat.

Tenim molt poc temps per reunir-nos, però si sabem fer-ho de manera més planificada en traurem molt més rèdit. Explorarem si la reunió és l’únic recurs de comunicació a l’equip o en podem tenir d’altres.  Valorarem els diferents tipus de comunicacions al centre. Us ajudarem a preparar les reunions per tenir temps per tractar tot el que haguem prioritzat. Repartir-nos els rols durant la reunió també permetrà que ens autoregulem i que no només la direcció sigui la responsable d’arribar a tractar tots els temes. Fer seguiment del que acordem les convertirà en eines de gestió molt valuoses.

Veuràs com amb algunes eines i alguna dinàmica les vostres reunions es convertiran en un espai de treball molt valuós.

5.FAMILIES

Sovint tenim conflicte amb les famílies de l’escola, per motius diversos, divergències amb la tutora, amb propostes que desenvolupem, amb l’horari, per una actuació puntual que genera tensió i manca de confiança. Una AFA que vol proposar coses que creiem que no pertoquen o que trepitgen el nostre terreny. Com ja sabem, tenir una bona relació amb les famílies del centre és imprescindible per poder fer bé la nostra feina, ja que els infants no els podem deslligar de les seves famílies i a més ho perceben tot. Sovint els conflictes s’acaben enquistant i ens posicionen en llocs tant llunyans que ens és molt difícil recuperar la confiança necessària per posar-hi solució. Però si disposeu de les eines necessàries per treballar els conflictes podreu resoldre els temes d’una manera assertiva i empàtica i minimitzareu la seva afectació tant en la profunditat del conflicte com en la seva durada en el temps. Vols saber com ho treballem nosaltres?

Tots els equips desitgem tenir famílies participatives al centre, famílies que coneguin el projecte educatiu i que visquin el centre amb tota la riquesa pel bé dels més petits.

Però sovint no sabem com fer-ho, i anem fent assaig i error i ens desanimem quan la participació a les nostres propostes és molt baixa, venen poques famílies i normalment sempre les mateixes. Perquè ens passa això? El primer que haurem de fer és analitzar què estem fent i què busquem darrera de les accions que proposem. Dissenyar un pla de participació que respongui als diferents objectius que tenim darrera d’aquesta participació, desgranarem els diferents objectius i establirem els canals de participació més adequats.

Si sou un equip consolidat, amb un projecte sòlid però voleu anar un pas més enllà, segurament voldreu incorporar a les famílies en el disseny de les propostes educatives. Hi ha equips que tenen un compromís real i sòlid amb les famílies dels infants, entenen que no podem deixar fora a les famílies, com a meres espectadores del que nosaltres decidim per als seus fills i filles. Però a la vegada no saben com portar-ho a terme, com fer que cadascú desenvolupi el seu rol, no demanar a les famílies que facin de mestres, sinó com aportar des del seu rol de pare, mare o familiar. Convençudes que una educació basada en el compromís i l’alineació educativa entre educadors i família ofereix una base sòlida als infants per desenvolupar-se. Us podem aportar diferents eines amb les que podeu treballar per dissenyar la vostra proposta de projecte compartit amb les famílies. Som-hi?

Quan treballem a les escoles bressol, mai comencem per aquí, però sovint hi acabem topant, perquè no tenir un sistema definit de comunicació i per tant, de relació, les dificulta i detectem que molts contratemps tenen el seu origen justament en la comunicació o incomunicació. En un altre punt hem parlat de com entrenar-nos per aconseguir més habilitats comunicatives. Però en aquest punt el que treballem és en una estructura per identificar amb qui ens hem de comunicar, cada quan, per quin canal, definim el tipus de comunicacions segons els interlocutors, posem una eina a l’abast dels equips per tal que tinguin major control sobre tot allò que volen comunicar de manera conscient.

6.ESPAIS I MATERIAL

Moltes escoles estan abraçant la metodologia del treball per ambients però sovint no es treballa l’estadi previ que seria l’espai en la seva globalitat. En realitat el coneixement sobre com l’espai afecta a tot el que passa dins del que engloba ens aporta estratègies molt interessants per fer que aquest jugui al nostre favor. O sigui que dominar les possibilitats que l’espai i la disposició del materials i el mobiliari, la llum, el so, la ventilació, les olors ens aporta us permetrà disposar de molt més elements per assolir els objectius que us proposeu.  A la vegada que sense fer res més que jugar amb aquests elements guanyem en polivalència  a l’escola i disposem d’escenaris educatius diferents segons el que volem provocar que hi passi. Treballem amb un equip d’arquitectes i interioristes que ens aporten el saber i amb els que realitzem projectes d’adequació d’espais a educatius al projecte de centre.

www.espaisxeducar.com

Per treballar a fons la implantació d’ambients d’aprenentatge, t’oferim un taller específic per ajudar-vos en aprofundir en la metodologia i a incorporar-la de manera natural a la vostra realitat.

Tot i així, si voleu realitzar una consultoria sobre ambients d’aprenentatge de forma més acompanyada també us la podem oferir.

Són moltes les escoles que heu fet canvis a l’espai exterior, també hem deixat d’anomenar-li pati, que ens recorda a les pistes de ciment de les escoles del segle passat, per abraçar noms que ens conectin amb la natura, amb el joc lliure. Ara caldria passar del concepte a l’acció, de com ens imaginem que ha de ser el jardí i com fer-ho possible, sobretot centrar-nos en l’ús de l’espai i dels elements naturals que el configuren, però també quin ha de ser el nostre paper en aquest espai.

7.PRÀCTICA EDUCATIVA

En moltes de les formacions i acompanyaments que hem fet a les escoles, una de les coses que hi hem trobat gairebé en totes és la manca de criteris de centre que alineïn la pràctica de les professionals. 

Establir els criteris del centre i els criteris de la pràctica professionals no és senzill, i cal fer-ho des de la honestedat i el compromís. Els seus efectes són immediats ja que, només pel fet de qüestionar-nos la pràctica, ja comencem a realitzar petites transformacions que tenen un impacte directe en el projecte educatiu.

Sovint els equips de bressol sou dones d’acció, teniu una idea i l’endemà ja la voleu aplicar, voleu treballar per ambients i l’endemà ja sou buscant i comprant materials. I això que està molt bé per moltes coses a l’escola i a la vida, per implantar noves metodologies no tant… 😉 Els processos de canvi a l’escola han de ser pensats, consensuats i contrastats abans de tirar-los endavant. Per això, si voleu que us acompanyem a incorporar una nova metodologia educativa és important que seguiu uns passos que us portin a tenir èxit i a exprimir al màxim les possibilitats educatives de la proposta. Fer-ho de manera impulsiva i intuïtiva sovint aporta frustracions per què hem destinat recursos i energia i no n’hem extret els resultats esperats i, per contra, obtenim tensions dins l’equip, perquè no tothom comparteix la mateixa visió de les coses, o dificultats per als infants, perquè els canviem els escenaris educatius sense processos reflexius previs. No dubtis que seguir un camí pautat t’evitarà tot això. Si esteu pensant a fer canvis a  l’escola, primer truca’ns!

Seguint l’argument del treball de COM IMPLANTAR UNA NOVA METODOLOGIA A L’ESCOLA? És important seguir uns passos que garanteixin la correcta implantació de la metodologia triada, consens d’equip, les nostres competències prèvies, el projecte educatiu de centre… doncs això mateix hem de fer per triar quina ha de ser la o les metodologies que s’adiuen més a la vostra escola i al vostre equip. Les metodologies no són totes iguals i, per tant, requereixen de condicionants diferents, sou equip novell o molt experimentat? O potser meitat i meitat? Veniu d’una metodologia molt centrada en la producció final? amb quins espais conteu? Teniu recursos temporals, econòmics i humans? Quins?  No podem triar la metodologia perquè sigui engrescadora, haguem anat a un curs i la formadora ens hagi transmès les seves bondats o perquè l’escola del costat també ho ha fet. Hem de fer una anàlisi en profunditat sobre quin encaix tindrà en el nostre projecte i equip per poder extreure el màxim potencial a la metodologia triada. Per fer aquesta anàlisi és molt enriquidor tenir una professional que des de la posició privilegiada d’estar fora de l’equip us acompanyi aportant un nou punt de vista, voleu que siguem nosaltres?

Sovint sentim les paraules programar i avaluar i ens sentim incòmodes, mandroses o pensem que teoria i pràctica estan molt allunyades i que en realitat programar no ens està ajudant en la nostra praxis i acabem fent aquests documents com un pur tràmit o una obligació. Nosaltres pensem just tot el contrari, tot i que sabem perquè us passa això. Amb el nostre acompanyament esperem que descobriu tota la riquesa que comporta pensar, carregar la vostra motxilla de recursos per poder atendre de manera més individualitzada a cada infant. Programar i avaluar amb sentit és entrenar la mirada per veure-hi més, per captar més matisos que són impossibles de veure quan improvisem. Programar i avaluar amb sentit ens ajuda a integrar tots els aprenentatges, a proposar activitats molt més riques i globalitzades i també significatives, perquè quan coneixes bé el que has de treballar, veus que ho pots fer de moltes més maneres de les que coneixies fins ara. Per això t’animem a que us doneu l’oportunitat de reconciliar-vos amb les programacions i avaluacions i veureu que es converteixen en les vostres aliades. 

Per treballar a fons la vida quotidiana a l’escola bressol com a marc referencial de l’aprenentatge, t’oferim un taller específic per ajudar-vos en aprofundir en la metodologia i a incorporar-la de manera natural a la vostra realitat.

Tot i així, si voleu realitzar una consultoria sobre vida quotidiana a l’escola bressol de forma més acompanyada també us la podem oferir.

Com hem de preparar l’inici de curs a l’escola bressol? Com preparar-nos perquè els infants i les famílies se sentin ben acollits? Com hem d’acompanyar el dol dels infants davant la separació dels seus adults de referència?
Tant si teniu un procés pensat però el voleu repensar com si heu anat fent assaig i error i creieu que és l’hora de fonamentar aquest moment tant important i intens a l’escola, és millor que ho feu acompanyades. Us podem donar les eines per tal que tingueu en compte tots els elements que comporta el procés d’acollida i familiarització, els factors organitzatius, de l’equip, dels espais i materials, dels processos psicofisiològics dels infants, les famílies… Que aquest procés estigui ben encaixat amb el vostre projecte educatiu, que l’equip tingui les eines per acollir tots els sentiments i emocions que genera aquest procés, són els principals factors perquè tingui èxit l’acollida i pugueu posar les bases perquè infants i famílies trobin en l’escola un espai segur per créixer i relacionar-se. Comencem?