REUNIONS FAMILIARS

Amb el nou any i els nous propòsits, avui us donem una eina que creiem que us pot ser de gran utilitat per un 2020, amb molta més pau… a casa!

Una eina molt útil per resoldre dubtes o buscar recursos sobres educació i criança és llegir. Hi ha infinitat de llocs on poder trobar informació de tot tipus, ara bé és important sempre passar-ho pel propi filtre. No aplicar res, tal i qual ho hem llegit perquè sovint no ens funcionarà. A vegades és més important la idea que ens aporta que la manera concreta com altres ho han portat a terme. Per això ja us avanço que us explicaré una eina que ens agrada molt ja que té moltes possibilitats per lo senzilla que és, però que el més important és el contingut que hi ha darrera i per tant podeu fer-ho tot o només una part i no cal que sigui en el mateix format. Les reunions familiars són un espai de trobada per parlar d’una manera més formal del que ho podríem fer en qualsevol conversa mentre mengem per exemple. Una de les coses per tal que esdevingui un espai de paraula i per tant de trobada és que tots hi estiguem d’acord, que acordem les regles del joc en aquest espai. Que acordem un lloc que sigui l’idoni per aquestes trobades. Si els infants son molt petits, és millor que no hi hagi gaire distraccions en el lloc escollit, ja que els hi costarà concentrar-se en el que parlem. Podem adequar un espai amb coixins i recollit que sigui el “ nostre espai de trobada”. Haurem de pensar en la temporalitat, cada quan farem les reunions, us recomanaria fer-les cada setmana o cada quinze dies. Ja que una de les funcions d’aquest espai és poder resoldre conflictes i dificultats que hi hagi hagut durant la setmana, si hem d’esperar gaire per resoldre-ho ja no tindrà la utilitat desitjada. Que seria posposar la resolució de conflictes, que quan els resolem en “calent” acabem cridant o amenaçant o barallant-nos, petits i grans. Quan sabem que tindrem un espai on en podrem parlar, on altres persones ens donaran el seu punt de vista i on finalment sabem que en traurem alguna solució, aquest espai pren molta importància. Som capaços de poder esperar. I aquest temps resulta molt valuós per parlar de les coses d’una manera molt més objectiva. Sovint quan en parlem ja som capaços de trobar la solució per nosaltres mateixos.  Per tant és important que reservem aquest espai a l’agenda familiar si volem crear l’hàbit de instaurar les reunions familiars i també perquè els infants li donin la importància i li trobin la utilitat que pretenem.

Si tenim un espai escollit podem penjar-hi un full que ens permetrà anar apuntant els temes dels que volem parlar, és un recurs per quan els petits s’estan barallant , aturar la baralla i dir que vagin a escriure que ha passat i que en parlarem a la reunió familiar. Sempre i quan el tema pugui esperar es clar. Le dinàmiques que fem servir per resoldre temes, exposar el problema, que tothom doni solucions i de totes les solucions proposades que els “afectats” n’escullin una i la portin a terme, serveix també perquè ho acabem traslladant a la vida diària i no cal esperar a les reunions per poder parlar de les coses.  A la següent reunió repassarem les coses que ens havíem proposat, i valorarem com ha anat.

Les reunions familiars son un recurs molt valuós per tenir un temps de qualitat per parlar i escoltar-nos. Estem acostumats a parlar mentre fem mil coses, sobretot els adults, sovint els infants no troben ni l’espai per explicar-nos les seves coses. Que entre tots acordem que tindrem un temps per nosaltres, per parlar de les nostres coses en família i un espai per resoldre els nostres conflictes amb assertivitat, és un regal que us podeu fer, i que només us costarà l’esforç de posar-vos-hi.!

Un aspecte que podem incloure en les reunions és que tots els membres de la família donem les gràcies a cadascun dels altres per alguna cosa. Al principi ens pot costar, ens pot fer vergonya, però a mida de fer-ho, tots n’anem aprenent, i veureu que és màgic. Pel qui ho diu, perquè de sobte t’adones de coses que potser donaves per descomptades, i donar les gràcies et fa adonar que moltes coses tenen valor i que sovint no ho valorem. Pel qui ho rep, perquè se sent valorat i estimat, perquè ens anima a continuar sent amables amb els de casa a fer petites coses per fer la vida més fàcil als altres, a ser generosos. A casa sovint posem la òptica en allò negatiu que fan els altres, lo negatiu és el que ocupa més espai en nosaltres, en les nostres converses, si un es desendreçat, posarem el focus en això. En canvi el fet d’haver de pensar sobre algun aspecte positiu, t’obliga a posar-te unes olleres diferents, a veure en tots els altres coses boniques i a donar-los les gràcies. Us sorprendrà veure com infants petits de 3 o 4 anys son capaços d’agrair coses que els fan feliços i d’escoltar amb satisfacció quan els altres els agreixen coses a ells o elles. La reunió familiar, que li podem dir així o com més ens plagui, ha de ser un espai revestit d’una certa formalitat, és quelcom important, és quelcom que li donem un valor. Per això cal vestir-lo d’alguns rituals, preparar l’espai, tenir una llibreta especial per anotar les coses, que hi hagi fotos si els infants no saben llegir ni escriure. Si ens costa gestionar el torn de paraula podem tenir un símbol com el bastó de la paraula per ajudar a parlar i escoltar-nos. Parla només qui té el bastó i la resta escoltem. La reunió familiar també ens pot servir per parlar dels esdeveniments que petits i grans tindrem la propera setmana, marcar-los al calendari, recordar si hem de preparar alguna cosa abans, organitzar-nos entre nosaltres i anticipar si per exemple el pare o la mare hauran de marxar uns dies fora de casa i que els infants es preparin emocionalment.  Les reunions familiars són espais de paraula  i espais d’igualtat, tots els membres de la família som iguals, totes les propostes son escoltades i tingudes en compte. Això és quelcom nou pels adults acostumats a “manar” sempre sobre els infants, ens atorga un paper diferent que hem d’aprendre i també als infants que se senten respectats com a iguals i tinguts en compte pels seus pares en un rol diferent.

En aquest espai físic on ens reunim, podem posar-hi també objectes que ajudin als infants en moments que estiguin enfadats a relaxar-se, o quan estiguin tristos a trobar consol, des de ninos especials a un radiocasset amb música, un coixí desestressant, un rellotge de sorra per prendre’ns un temps i respirar…  Poques coses que ens costin tant poc, ens retornaran tant com un espai per la família, per trobar-nos, mirar-nos, escoltar-nos i acollir-nos, proveu-ho i us sorprendreu!!

 

 

Comparteix

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Articles relacionats

EL PODER DE LA MIRADA

Parlant amb unes mestres d’escola bressol, em comentaven que els nadons, que no les havien conegut sense mascareta i que no tenien el llenguatge oral per fer-se entendre, només amb la mirada havien après a conèixer-les i a comunicar-se amb ells i elles. Això em va recordar com d’oblidada tenim

Llegir més →

GELOSIA ENTRE GERMANS

La gelosia és un sentiment per la pèrdua d’atenció i estima d’algú important per nosaltres, sigui real o fictici, és un sentiment que no hem de jutjar ni treure-li importància. Sovint la gelosia entre germans és una dificultat que afrontem les mares i els pares que ens genera molt malestar.

Llegir més →

EL GRAN, LA MITJANA, EL PETIT… ens condiciona?

La posició que ocupem a la nostra família ens condiciona, és un fet, i cal tenir-ho en compte com a pares i mares dels nostres fills i filles. Tant si son fills únics com si tenim família nombrosa ja sabem que la posició que ocupem a la família ens condiciona

Llegir més →

SOC UNA MALA MARE

Sovint després d’haver fet un crit o de començar a llençar amenaces en bucle o de sentir-nos dir aquella frase que sempre ens havia fet tanta ràbia que ens diguessin a nosaltres quan érem petites… ens envaeix un sentiment de culpa. Sovint la reacció de ràbia o impotència a la

Llegir més →

EL MEU FILL ÉS PORTER

L’altre dia llegia un tuit d’una mare que felicitava al seu fill per ser el porter de l’equip, ella li retornava aspectes que sovint no veiem, que la posició de porter és la més desagraïda de totes, si el teu equip guanya el partit, és gràcies als davanters que han fet els gols, i si els perden és perquè

Llegir més →

JO TAMBÉ ET NECESSITO

Estem tan acostumades a ser les que fem coses pels nostres fills, els fem el menjar, els rentem la roba, els ajudem a vestir-se, ens organitzem la vida per portar-los i anar-los a buscar. Els estimem, cuidem, curem, protegim… que a vegades ens oblidem del que nosaltres també necessitem d’ells.

Llegir més →