QUÈ REGALEM ALS NOSTRES FILLS I FILLES? 

Amb l’arribada de les festes de Nadal, sorgeix la pregunta de cada any: quin és el millor regal per als nostres fills i fillesMirem al nostre voltant i ens adonem que tenen de tot i que fins i tot tenen joguines oblidades o amb que no hi han jugat mai. És important que a l’hora de pensar què els regalem pensem en què és el que necessiten segons el seu moment vital i els seus interessos. Ara bé, la majoria de vegades, els nens i nenes demanen el que veuen en els anuncis de la tele, la qual porta ja dos mesos bombardejant amb les novetats en joguines d’aquest any. No caiguem en el parany de comprar el que demanen només per inèrcia, ja que cal que reflexionem primer si allò que ells s’imaginen correspon amb el que ofereix la joguina (massa sovint en els anuncis sembla que la joguina tingui unes prestacions que després no té) i si realment és el que necessita o s’ha deixat enlluernar pel món fabulós que mostren els anuncis. A partir d’aquí, segons les diferents edats podem pensar en quines joguines poden ser les més adequades segons les característiques principals de cada franja d’edat. 

Per exemple, els nadons, no necessiten grans joguines amb molts elements que els sobre estimulin. Si volem comprar-los alguna joguina haurem de pensar en objectes de materials naturals com fusta, teles, metalls que ofereixin sensacions tàctils i/o sonores, que puguin explorar amb la boca i tot el cos com sonalls, bossetes tàctils, pilotes toves, peluixos, objectes que rodin, etc. 

En l’etapa d’1 a 3 anys la psicomotricitat pren especial rellevància ja que es van assolint diferents destreses i control motriu. Així mateix, és una etapa on s’inicia i desenvolupa el joc simbòlic, el qual és molt necessari per conèixer i comprendre l’entorn. Per això, podem comprar-los joguines o elements que afavoreixin la mobilitat com arrossegadors, tricicles sense pedals, mòduls de psicomotricitat… així com elements que els ajudin en el fiançament de la coordinació oculo-manual i de la psicomotricitat fina: encaixos, torres, construccions, jocs de punteria, etc. Finalment, elements i joguines que permetin l’inici del joc simbòlic: nines, cotxes, telèfons de joguina, disfresses, etc. 

Els nens i nenes de 4 a 7 anys segueixen gaudint de les activitats físiques però, a l’hora, les combinen amb activitats més tranquil·les i que requereixen de més concentració. En aquestes edats s’inicien en els jocs de regles, ja que tenen més eines per a negociar i cooperar amb els altres i comencen a tolerar millor la frustració que pot implicar perdre. Així mateix, el joc simbòlic més desenvolupat també és present en aquestes edats. Com a regals doncs, podríem pensar en bicicletes o elements d’esports com tennis, bàsquet, etc. I també en elements per a realitzar manualitats i creacions artístiques. Construccions i trencaclosques més elaborats, jocs de taula senzills i elements per al joc simbòlic. 

Els infants de 8 a 12 anys tenen molta curiositat per tot allò que els envolta així com gaudeixen molt amb els reptes i els jocs de competició. Així recomanem jocs de taula de major complexitat, jocs d’experiments científics, taules de bricolatge i tallers d’eines, estris de cuina per cuinar en família, càmeres de fotos, equipaments d’esports o materials de manualitats més complexes. 

En l’adolescència es comencen o bé es consoliden les aficions i interessos dels nostres fills i filles. Per tant, aquestes són una bona font d’idees per a regalar-los. En aquesta edat de canvi, el poder iniciar-se en activitats considerades més d’adult com anar a un concert o al teatre també els pot suposar motivador. Sobretot, els regals que es basen en experiències més que objectes materials son més apreciats i poden ser més enriquidors en aquestes edats. 

Comparteix

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Articles relacionats

EL PODER DE LA MIRADA

Parlant amb unes mestres d’escola bressol, em comentaven que els nadons, que no les havien conegut sense mascareta i que no tenien el llenguatge oral per fer-se entendre, només amb la mirada havien après a conèixer-les i a comunicar-se amb ells i elles. Això em va recordar com d’oblidada tenim

Llegir més →

GELOSIA ENTRE GERMANS

La gelosia és un sentiment per la pèrdua d’atenció i estima d’algú important per nosaltres, sigui real o fictici, és un sentiment que no hem de jutjar ni treure-li importància. Sovint la gelosia entre germans és una dificultat que afrontem les mares i els pares que ens genera molt malestar.

Llegir més →

EL GRAN, LA MITJANA, EL PETIT… ens condiciona?

La posició que ocupem a la nostra família ens condiciona, és un fet, i cal tenir-ho en compte com a pares i mares dels nostres fills i filles. Tant si son fills únics com si tenim família nombrosa ja sabem que la posició que ocupem a la família ens condiciona

Llegir més →

SOC UNA MALA MARE

Sovint després d’haver fet un crit o de començar a llençar amenaces en bucle o de sentir-nos dir aquella frase que sempre ens havia fet tanta ràbia que ens diguessin a nosaltres quan érem petites… ens envaeix un sentiment de culpa. Sovint la reacció de ràbia o impotència a la

Llegir més →

EL MEU FILL ÉS PORTER

L’altre dia llegia un tuit d’una mare que felicitava al seu fill per ser el porter de l’equip, ella li retornava aspectes que sovint no veiem, que la posició de porter és la més desagraïda de totes, si el teu equip guanya el partit, és gràcies als davanters que han fet els gols, i si els perden és perquè

Llegir més →

JO TAMBÉ ET NECESSITO

Estem tan acostumades a ser les que fem coses pels nostres fills, els fem el menjar, els rentem la roba, els ajudem a vestir-se, ens organitzem la vida per portar-los i anar-los a buscar. Els estimem, cuidem, curem, protegim… que a vegades ens oblidem del que nosaltres també necessitem d’ells.

Llegir més →