L’escola juga un paper fonamental en la nostra vida i, principalment, en la vida dels nostres fills i filles. L’escola es configura com un element central, conjuntament amb la família, de la vida dels nens i nenes. És per això que cal que hi pensem no només com un lloc on aprenen, sinó sobretot, en un lloc on hi viuen i conviuen. La multitud de relacions, vivències, experiències, jocs i aprenentatges que es donen en el marc de l’escola és cabdal per a la formació de la persona, no només a nivell acadèmic, sinó també i, sobretot, vital.
Per tant hem de mirar de defugir de la idea que a l’escola només s’hi va a aprendre i, per tant, de la qual només en podem esperar resultats: aprenentatges, notes i informes. Ens cal anar més enllà i pensar en l’escola com un lloc de vida. I què en podem esperar, doncs? Sobretot dotar als nostres fills i filles de múltiples experiències vitals que cal conèixer i compartir amb ells, saber amb qui i de quina manera es relacionen amb els altres, conèixer que els agrada i què no de l’escola i el per què. També és molt important escoltar el retorn que ens fan les mestres dels nostres fills, la seva mirada és diferent de la nostra perquè també ho és l’entorn i, per tant ens poden aportar una visió molt més rica i diversa de les nostres filles i fills. Aprofitem aquesta riquesa i donem-li valor des d’una relació de confiança amb l’escola i amb el mestre, escoltem i demanem tot allò que volem saber. Participem també, dins de les nostres possibilitats, del dia a dia a l’escola. Coneguem els espais, les activitats, el claustre, les companyes i companys dels nostres fills. Amb aquesta participació tindrem una nova dimensió de la seva vida i ens hi aproximarem des d’una altra òptica per tal de donar coherència i complementarietat a la nostra tasca educadora.
A banda del plantejat fins ara, una funció vital de l’escola és, o hauria de ser, la de submergir els nostres infants en una realitat social i cultural del nostre barri o poble, fomentant la convivència i treballant per l’equitat. Això vol dir que els nostres fills i filles també aprenen a viure en la diversitat i a conèixer el seu entorn a l’escola, la qual ha d’afavorir aquest coneixement i aquesta convivència amb actuacions orientades a prevenir desigualtats o discriminacions entre els infants del centre i a esdevenir un component molt destacat de cohesió social. En aquest sentit, l’escola també té un repte que és el de transmetre cultura però aportant-hi un sentit crític que ajudi a ser una palanca de transformació més que de mera reproducció social.