JUGAR A CASA

Et donem algunes claus per convertir el menjador de casa teva en un espai d’aprenentatge pel teu fill. L’espai pot ser un generador de condicions favorables pel desenvolupament dels infants o tot el contrari.  Els criteris a tenir en compte són disposició i ambientació dels materials, sentit estètic i provocador, dinàmic i segur. És necessari que la disposició dels materials ens convidin a actuar, a fer, a provar, a interaccionar. Han d’estar a l’abast dels infants, organitzats de manera clara i estructurada per tal que puguin interactuar amb els objectes i materials de manera autònoma. Tot i que tampoc els hem de variar tant sovint que els infants no sàpiguen que hi ha en cada espai.

Per a construir ambients d’aprenentatge a casa cal tenir clar que aquests s’han d’adequar a l’espai que tinguem, als infants els agrada sobretot jugar per imitació i fer el que fem nosaltres al nostre costat, per tant habilitar els diferents ambients en el propi ambient de la casa ens pot fer estalviar espai i multiplicar els moments per estar amb els nostres fills encara que estiguem fent feina de casa a la vegada. Podem habilitar diferents ambients amb materials en caixes, en petits mobles o en prestatges, sense que vulgui dir destinar tota una habitació a aquest afer. Podem fer un racó de cuina a la nostra pròpia cuina amb material específic per a l’infant en un calaix o armari accessible o podem fer un racó de lectura i representació al menjador amb un espai amb estora, coixins, contes i llibres, titelles de diferents formes, elements característics d’un conte en caixes,….

L’ambient científic-matemàtic el podem dissenyar amb material natural (tronquets, pinyes, fulles seques, pedres, minerals, sorra, petxines, gra i pasta seca,…), eines d’exploració (lupa, microscopi, mirall,…), làmines i llibres, eines d’experimentació (embuts, pales, coladors,…), peces de construcció, peces per a seriacions i seqüències, safates i contenidors més petits per agrupar, àbacs, encaixos, trencaclosques amb material natural, etc.

L’ambient literari i de representació pot incorporar aquells elements de contes i llibres tant per poder fullejar, mirar i llegir com representar, imitar o interpretar diferents personatges dels mateixos. Per tant, podem tenir i disposar de manera accessible i agradable, contes, llibres, làmines, disfresses, titelles, ninots, elements representatius de cada conte o relat en caixes (per exemple: fulla de col, moneda, bou i barretina pel conte del Patufet), etc.

Podríem també crear una ambient musical, amb instruments i pots plens de diferents objectes que tinguin sonoritat. Un ambient gràfic i plàstic ,amb material de creació i experimentació plàstica i també per a l’inici o fiançament de les grafies i escriptura. Un ambient de les emocions i d’autoconeixement, amb mirall, fotos d’expressions d’emocions, elements de relaxació, caixes amb fotos i records, etc. Ambients i racons de joc simbòlic, cuineta, hospital, perruqueria, fusteria, botiga, cotxes,… i tot allò que vulguem estructurar mitjançant ambients planificats i amb material específic basant-nos sempre amb les necessitats i interessos dels nostres fills i filles.

Comparteix

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Articles relacionats

EL PODER DE LA MIRADA

Parlant amb unes mestres d’escola bressol, em comentaven que els nadons, que no les havien conegut sense mascareta i que no tenien el llenguatge oral per fer-se entendre, només amb la mirada havien après a conèixer-les i a comunicar-se amb ells i elles. Això em va recordar com d’oblidada tenim

Llegir més →

GELOSIA ENTRE GERMANS

La gelosia és un sentiment per la pèrdua d’atenció i estima d’algú important per nosaltres, sigui real o fictici, és un sentiment que no hem de jutjar ni treure-li importància. Sovint la gelosia entre germans és una dificultat que afrontem les mares i els pares que ens genera molt malestar.

Llegir més →

EL GRAN, LA MITJANA, EL PETIT… ens condiciona?

La posició que ocupem a la nostra família ens condiciona, és un fet, i cal tenir-ho en compte com a pares i mares dels nostres fills i filles. Tant si son fills únics com si tenim família nombrosa ja sabem que la posició que ocupem a la família ens condiciona

Llegir més →

SOC UNA MALA MARE

Sovint després d’haver fet un crit o de començar a llençar amenaces en bucle o de sentir-nos dir aquella frase que sempre ens havia fet tanta ràbia que ens diguessin a nosaltres quan érem petites… ens envaeix un sentiment de culpa. Sovint la reacció de ràbia o impotència a la

Llegir més →

EL MEU FILL ÉS PORTER

L’altre dia llegia un tuit d’una mare que felicitava al seu fill per ser el porter de l’equip, ella li retornava aspectes que sovint no veiem, que la posició de porter és la més desagraïda de totes, si el teu equip guanya el partit, és gràcies als davanters que han fet els gols, i si els perden és perquè

Llegir més →

JO TAMBÉ ET NECESSITO

Estem tan acostumades a ser les que fem coses pels nostres fills, els fem el menjar, els rentem la roba, els ajudem a vestir-se, ens organitzem la vida per portar-los i anar-los a buscar. Els estimem, cuidem, curem, protegim… que a vegades ens oblidem del que nosaltres també necessitem d’ells.

Llegir més →