FESTES D’ANIVERSARI

Amb l’inici de l’escolarització dels nostres fills i filles, o potser abans, comencen també les festes d’aniversari de companys i companyes amb tot el que això suposa. Comencen les invitacions, el grup de Whatsapp de la classe, el de la festa i el del regal, tots traient fum, les difícils decisions de regal comú o regals individuals, de si es fa regal comú, qui compra, quin import, què vol el nen/a?, com i quan paguem,… A banda de resoldre a nivell familiar si el nen/a vol anar o no a la festa del seu company/a, dilucidar si ens sembla bé el tipus o el lloc triat per a fer la festa, etc. Amb tot plegat, a vegades aquest tema se’ns fa bola.

En aquestes situacions ens veiem empeses per la inèrcia del grup i de la resta de famílies i ens trobem que potser allò que estem fent, conforme hem entrat en la roda, no acaba de casar amb el que nosaltres pensem o amb quins són els nostres valors, els quals volem transmetre als nostres fills i filles. I, si ens parem i pensar i no ho veiem clar, ens entren els dubtes de si no seré jo la mare diferent que no porti la seva filla a la festa o no serà la meva filla l’única que no li porti un regal… En aquestes situacions cal que reflexionem de en com entra en contradicció per a nosaltres fer o deixar de fer determinades coses. Però si hi pensem racionalment si que valorarem que és absurd entrar a la roda perquè toca. En aquest sentit, costa posicionar-nos en el grup com les diferents, les que no segueixen els paràmetres establerts, però segurament coincidiríem que és el més saludable per a nosaltres i també com a exemple per als nostres fills i filles, actuar segons els nostres valors i les nostres creences per sobre del que s’espera o del que està indicat què hem de fer. Per tant, sí, és lícit no assistir a una festa d’aniversari en que no ens convenç la temàtica o el lloc on es fa, i és lícit que el regal que li porti el teu fill a una companya sigui un dibuix o una manualitat feta per ell i no una joguina que ens hagi costat 30 euros.

Un fet que ens pot costar també és com comuniquem les nostres decisions. Ja sabem que els missatges per xat es poden mal interpretar o poden generar controvèrsia. En aquests casos, és millor parlar directament amb la família del nen/a de l’aniversari i expressar-nos que no deixar escrit un missatge al grup del Whatsapp o bé poder anar expressant la nostra opinió amb la resta de pares i mares quan les veiem a l’entrada o sortida de l’escola per no generar conflicte. En tot cas, estem donant la nostra opinió i estem expressant què farem nosaltres, en cap cas, estem jutjant el que fa la resta de famílies que segur que serà tant lícita com la nostra opció.

Igual hem de fer quan decidim com a família fer una festa d’aniversari pel nostre fill o filla o bé decidim no celebrar-la. Consensuarem internament en quin tipus de festa ens sentim còmodes i com ens ho imaginem perquè sigui una festa on hi puguem gaudir tots o bé podem valorar que no volem celebrar-ne cap. En aquets sentit, caldrà sospesar les opinions i voluntats de tots els membres de la família i arribar a acords on tothom hi estigui content. Per a poder fer això, haurem de deixar de banda el que es porta i s’estila a la resta de la classe i no sentir-nos malament si plantegem una opció diferent. Si la resta de la classe convida a tothom i nosaltres només volem convidar a cinc amics i amigues o si totes les festes que hi ha hagut fins al moment han estat en sales de joc i nosaltres ho volem fer al bosc, ho hem de poder fer amb la tranquil·litat que és el que hem acordat a casa.

En tot cas, si ens sentim incòmodes amb la gestió de les festes d’aniversari, cal que puguem reflexionar i ser honestes i actuar en conseqüència o no és el que volem que facin els nostres fills i filles?

 

Comparteix

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Articles relacionats

EL PODER DE LA MIRADA

Parlant amb unes mestres d’escola bressol, em comentaven que els nadons, que no les havien conegut sense mascareta i que no tenien el llenguatge oral per fer-se entendre, només amb la mirada havien après a conèixer-les i a comunicar-se amb ells i elles. Això em va recordar com d’oblidada tenim

Llegir més →

GELOSIA ENTRE GERMANS

La gelosia és un sentiment per la pèrdua d’atenció i estima d’algú important per nosaltres, sigui real o fictici, és un sentiment que no hem de jutjar ni treure-li importància. Sovint la gelosia entre germans és una dificultat que afrontem les mares i els pares que ens genera molt malestar.

Llegir més →

EL GRAN, LA MITJANA, EL PETIT… ens condiciona?

La posició que ocupem a la nostra família ens condiciona, és un fet, i cal tenir-ho en compte com a pares i mares dels nostres fills i filles. Tant si son fills únics com si tenim família nombrosa ja sabem que la posició que ocupem a la família ens condiciona

Llegir més →

SOC UNA MALA MARE

Sovint després d’haver fet un crit o de començar a llençar amenaces en bucle o de sentir-nos dir aquella frase que sempre ens havia fet tanta ràbia que ens diguessin a nosaltres quan érem petites… ens envaeix un sentiment de culpa. Sovint la reacció de ràbia o impotència a la

Llegir més →

EL MEU FILL ÉS PORTER

L’altre dia llegia un tuit d’una mare que felicitava al seu fill per ser el porter de l’equip, ella li retornava aspectes que sovint no veiem, que la posició de porter és la més desagraïda de totes, si el teu equip guanya el partit, és gràcies als davanters que han fet els gols, i si els perden és perquè

Llegir més →

JO TAMBÉ ET NECESSITO

Estem tan acostumades a ser les que fem coses pels nostres fills, els fem el menjar, els rentem la roba, els ajudem a vestir-se, ens organitzem la vida per portar-los i anar-los a buscar. Els estimem, cuidem, curem, protegim… que a vegades ens oblidem del que nosaltres també necessitem d’ells.

Llegir més →