FAMÍLIES I ESCOLA

Actualment hi ha un canvi de tendència sobre el paper de les famílies en les escoles i és que les famílies cada vegada estan més informades i compromeses amb l’educació dels seus fills i filles i busquen que l’escola estigui a l’alçada de les seves expectatives. Però, com podem tenir escoles públiques (que pretesament tenen els mateixos recursos) que donin resposta a les diferents demandes de les famílies d’una manera igualitària?

És una realitat que dins de la xarxa d’escoles públiques en un mateix municipi hi ha diferències importants entre centres, tant de projecte educatiu com de tipologia de famílies. En època de preinscripcions últimament estem veient a moltes famílies que no poden escolaritzar als seus fills i filles a l’escola escollida després de tot un periple de jornades de portes obertes, de parlar amb uns i altres, de valorar i sospesar els pros i els contres. Això, certament, pot ser un daltabaix important per a la família, però més enllà estaria bé analitzar quina relació establim amb l’escola, intentant evitar posicionar-nos com a clients, és a dir, no pensar en l’escola com un bé privat sinó com un bé social que ha de ser igualitari i equitatiu.

La diversificació de les demandes és un primer escull per a les escoles que volen i desitgen estar amatents a les necessitats expressades per pares i mares: unes volen més hores d’anglès o anglès de manera transversal, com a segon idioma, d’altres més educació en valors i gestió de les emocions, d’altres volen incorporar en totes les àrees noves tecnologies, unes altres volen que la seva escola incorpori elements innovadors i noves metodologies d’ensenyament-aprenentatge,… És impossible que l’escola pugui recollir totes les demandes i sempre queda en algunes famílies el sentiment de que des de l’escola es podria fer més i millor.

Cal apropar-nos a l’escola entenent que l’escola pública és una escola de tothom i per a tothom com a principi bàsic d’igualtat i equitat. I des de l’escola cal implementar accions per afavorir el vincle família-escola, intentant pensar en totes les famílies del centre, establint-ne el denominador comú i flexibilitzant les propostes per aquelles famílies que tinguin necessitats específiques i no centrar-nos només en aquelles que més es fan sentir o que tenen més domini i coneixement sobre els processos escolars. Des de l’escola cal poder reconvertir les demandes individuals de les famílies més visibles en una implicació col·lectiva i pensant en el bé comú.

Cal poder retrobar-nos, escola i famílies, des d’un objectiu compartit que és l’educació, desenvolupament i benestar dels nostres infants i des d’aquí trencar barreres, prejudicis i estigmes per consolidar un vincle que ens permeti avançar conjuntament en aquesta direcció.

 

Comparteix

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Articles relacionats

EL PODER DE LA MIRADA

Parlant amb unes mestres d’escola bressol, em comentaven que els nadons, que no les havien conegut sense mascareta i que no tenien el llenguatge oral per fer-se entendre, només amb la mirada havien après a conèixer-les i a comunicar-se amb ells i elles. Això em va recordar com d’oblidada tenim

Llegir més →

GELOSIA ENTRE GERMANS

La gelosia és un sentiment per la pèrdua d’atenció i estima d’algú important per nosaltres, sigui real o fictici, és un sentiment que no hem de jutjar ni treure-li importància. Sovint la gelosia entre germans és una dificultat que afrontem les mares i els pares que ens genera molt malestar.

Llegir més →

EL GRAN, LA MITJANA, EL PETIT… ens condiciona?

La posició que ocupem a la nostra família ens condiciona, és un fet, i cal tenir-ho en compte com a pares i mares dels nostres fills i filles. Tant si son fills únics com si tenim família nombrosa ja sabem que la posició que ocupem a la família ens condiciona

Llegir més →

SOC UNA MALA MARE

Sovint després d’haver fet un crit o de començar a llençar amenaces en bucle o de sentir-nos dir aquella frase que sempre ens havia fet tanta ràbia que ens diguessin a nosaltres quan érem petites… ens envaeix un sentiment de culpa. Sovint la reacció de ràbia o impotència a la

Llegir més →

EL MEU FILL ÉS PORTER

L’altre dia llegia un tuit d’una mare que felicitava al seu fill per ser el porter de l’equip, ella li retornava aspectes que sovint no veiem, que la posició de porter és la més desagraïda de totes, si el teu equip guanya el partit, és gràcies als davanters que han fet els gols, i si els perden és perquè

Llegir més →

JO TAMBÉ ET NECESSITO

Estem tan acostumades a ser les que fem coses pels nostres fills, els fem el menjar, els rentem la roba, els ajudem a vestir-se, ens organitzem la vida per portar-los i anar-los a buscar. Els estimem, cuidem, curem, protegim… que a vegades ens oblidem del que nosaltres també necessitem d’ells.

Llegir més →