ARTICLES PUBLICATS EN PREMSA

EL VALOR DE LES CURES

Fa un parell de mesos hi va a ver força polèmica a les xarxes socials pel comentari d’un presentador sobre que ell intentava no canviar-li mai els bolquers a la seva filla perquè creia que no aportava cap valor, que ella no ho recordaria i que preferia fer coses més importants com a pare.

Sense entrar a respondre els múltiples aspectes inherents a aquest comentari, si que em va connectar amb una idea que potser no és tant evident, però que sovint està en el nostre inconscient col·lectiu i interfereix també a l’hora de criar la nostra canalla.

Les cures en general no tenen valor a la nostra societat, i tampoc les cures en relació als infants, canviar bolquers, banyar-los, fer-los el menjar, netejar-los els mocs o vestir-los són coses “menors” dins la criança.

I això ens porta a reflexionar, sobre a què li donem valor com a pares i mares? Que creiem que és el més important que fem quan exercim aquesta funció?

Contestar-nos aquestes preguntes és important, perquè ens ajudarà a treure la mirada de les accions i posar-la en la voluntat que hi ha darrera. Tant important és crear un vincle positiu i de confiança amb el nostre fill adolescent com fer-ho amb el nostre fill lactant, només que el que farem serà diferent. Igualment és important parlar, comunicar-nos amb els nostres infants de totes les edats i que aquest intercanvi de paraules inclogui l’escolta empàtica, el prendre en consideració la opinió del nostre fill o filla. I la majoria de coses que potser considerem importants fer quan tenen 15 anys perquè no els hi donem el mateix valor quan en tenen 3 d’anys? Perquè quan són més petits la majoria de coses passen per les cures, i les cures no tenen valor a la nostra societat.

I que són les cures? una manera de fer que el teu fill o filla se senti segura, protegida, se senti valuosa i valorada pel seu adult de referència, se senti estimada. Per això podem tenir una mirada molt curta i pensar que quan estem canviant un bolquer, estem fen un procediment d’higiene, o  bé ampliar l’espectre del que potser també el canvi de bolquers. Connectar amb la mirada, posar paraules a les parts del cos, acaronar la pell del teu infant, òrgan a través del qual capten i es comuniquen amb el que els envolta mentre li poses crema. Comunicar-nos amb ell o ella, parlar-li a cau d’orella en un moment d’intimitat o amb rialles grosses mentre li fem pessigolles.  

En realitat fent la més senzilla cosa aportem un gran valor si li posem consciència a la nostra presència i les cures no en són una excepció. Al contrari, tot el que fem mitjançant les cures són exemples de moltes coses on no calen les paraules i ja sabem que els nostres fills i filles capten amb molta més intensitat el que fem que el que diem. Ara ens queda creure’ns-ho, que en tenen de valor les cures per tal que els qui les reben també les aprenguin a valorar i així estarem contribuint al canvi social que necessiten les cures i aquelles qui les porten a terme.

Què són les cures? una manera de fer que el teu fill o filla se senti segura, protegida, se senti valuosa i valorada pel seu adult de referència, se senti estimada. Per això podem tenir una mirada molt curta i pensar que quan estem canviant un bolquer, estem fen un procediment d’higiene, o  bé ampliar l’espectre i posar-hi la intenció de connectar amb  la mirada, fer-lo sentir estimat mentre li posem la crema amb un massatge .. per a tu que son les cures?

Compartir