DE LLEGIR I EXPLICAR CONTES

Després de Sant Jordi haurem afegit uns quants llibres més a la nostra llibreria, i segur que també contes pels nostres fills. Sovint quan estàs davant de nadons et preguntes: deu servir d’alguna cosa que li estigui llegint un conte? Deu entendre alguna cosa? Volem aprofundir sobre les beneficis de la lectura més enllà dels evidents…Sobretot ens cal recordar sovint que cal despertar passió per la lectura! Tot allò que no se sent o es viu amb il·lusió és quasi impossible d’aprendre i aquí volem parlar del llegir, desvinculat de l’estudiar, de l’escola, volem parlar del llegir com un divertiment! Llegir als nens quan són petits enforteix el vincle que tenim, és un moment de complicitat i intimitat que difícilment es dóna amb altres coses que podem compartir. Per això encara que els nens ja sàpiguen llegir no deixem de llegir-los nosaltres també. Explicar-los històries els permet augmentar la intel·ligència visual, s’imaginen les històries que escolten i han de poder abstraure’s per fer-ho i per això també cal saber escoltar i concentrar-se. Més endavant podrem jugar amb les històries, imaginar-nos finals diferents, que cadascú s’inventi un personatge nou que de sobte apareix… Compartir una història plegats, esperar aquella estona del vespre per tornar a compartir una aventura junts és quelcom únic i crea un espai pel diàleg compartit en la intimitat del costat del llit que segur serà molt valuós per tots dos.

Llegir fomenta la seva imaginació, la seva capacitat verbal, aprenen mes paraules i milloren la seva capacitat per comunicar-se, tot i que com que és una estona divertida no es tracta de tenir el diccionari al costat i fer-lo buscar les paraules que no entén, si que podem estar oberts a preguntar de tant en tant si ha entès alguna paraula complicada, o que ens pregunti.

Un aspecte molt important que sovint no tenim en compte, és la vessant emocional que conté la lectura, els contes ajuden als infants a resoldre els seus conflictes afectius, a descarregar les seva angoixes. Troben en les històries un banc de proves,  un entorn segur que els permet experimentar la por i com superar-la, o les baralles i com enfrontar-s’hi. Troben reflectits sentiments que ells senten, que potser no són tan ben acceptats per nosaltres com l’alegria efusiva, la gelosia, l’enveja o la tristesa però són sentiments que tenen, que a vegades no saben expressar, i veuen com als personatges dels contes també els passa el mateix. També poden a través del conte fer-nos saber als adults les seves preocupacions o sentiments que no entenen i els podem ajudar a gestionar-los millor a través d’una història o d’un personatge de ficció.

És bàsic que els adults siguem un exemple a l’hora de fomentar l’hàbit i el gust per la lectura, els teus fills et veuen llegir? Què fas en el teu temps de lleure, llegeixes?

Que tu llegeixis, que tingueu un espai a casa per llegir que sigui acollidor i que convidi a estar-s’hi, que tingueu un temps per a fer-ho, durant el qual la tele i els mòbils s’apaguen, són els ingredients necessaris per tal que els infants tinguin el gust per la lectura.

Comparteix

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Articles relacionats

EL PODER DE LA MIRADA

Parlant amb unes mestres d’escola bressol, em comentaven que els nadons, que no les havien conegut sense mascareta i que no tenien el llenguatge oral per fer-se entendre, només amb la mirada havien après a conèixer-les i a comunicar-se amb ells i elles. Això em va recordar com d’oblidada tenim

Llegir més →

GELOSIA ENTRE GERMANS

La gelosia és un sentiment per la pèrdua d’atenció i estima d’algú important per nosaltres, sigui real o fictici, és un sentiment que no hem de jutjar ni treure-li importància. Sovint la gelosia entre germans és una dificultat que afrontem les mares i els pares que ens genera molt malestar.

Llegir més →

EL GRAN, LA MITJANA, EL PETIT… ens condiciona?

La posició que ocupem a la nostra família ens condiciona, és un fet, i cal tenir-ho en compte com a pares i mares dels nostres fills i filles. Tant si son fills únics com si tenim família nombrosa ja sabem que la posició que ocupem a la família ens condiciona

Llegir més →

SOC UNA MALA MARE

Sovint després d’haver fet un crit o de començar a llençar amenaces en bucle o de sentir-nos dir aquella frase que sempre ens havia fet tanta ràbia que ens diguessin a nosaltres quan érem petites… ens envaeix un sentiment de culpa. Sovint la reacció de ràbia o impotència a la

Llegir més →

EL MEU FILL ÉS PORTER

L’altre dia llegia un tuit d’una mare que felicitava al seu fill per ser el porter de l’equip, ella li retornava aspectes que sovint no veiem, que la posició de porter és la més desagraïda de totes, si el teu equip guanya el partit, és gràcies als davanters que han fet els gols, i si els perden és perquè

Llegir més →

JO TAMBÉ ET NECESSITO

Estem tan acostumades a ser les que fem coses pels nostres fills, els fem el menjar, els rentem la roba, els ajudem a vestir-se, ens organitzem la vida per portar-los i anar-los a buscar. Els estimem, cuidem, curem, protegim… que a vegades ens oblidem del que nosaltres també necessitem d’ells.

Llegir més →