CUIDEM-NOS

És important, i més en moments crítics o de conflicte, que aprenguem a cuidar-nos. Com a adults podem tenir diverses eines que ens poden ajudar en moments de necessitat de calma, de protecció o en que estem preocupats, tristos, enfadats o nerviosos per algun tema. Cal també que ensenyem als nostres fills i filles a protegir-se, respectar-se i cuidar-se perquè també viuen la realitat i poden sentir cert desemparament o preocupació excessiva davant de determinades notícies o vivències.

Com sempre diem, en la criança és bo començar sempre per una mateixa, és a dir, que si volem treballar algun aspecte amb els nostres fills i filles comencem per a aplicar-nos-ho nosaltres. Si com a pares i mares ens cuidem personalment estarem transmetent als nostres infants unes eines molt valuoses per a aplicar en la seva pròpia experiència vital.

Alguns consells per a cuidar-nos i ensenyar a cuidar-se serien primerament la connexió amb nosaltres mateixes. Escoltem el nostre cos, les nostres emocions i sentiments. A partir d’aquesta escolta, posem nom al que sentim i respectem aquest sentiment com a vàlid. És convenient poder compartir el què sentim amb les persones que ens envolten i demanar ajuda si la necessitem. Aprendre a connectar amb nosaltres, en el món en el que vivim, no és fàcil. Cal cert entrenament per parar, respirar i connectar per tal d’escoltar el què sentim. Hem de poder trobar moments i espais que permetin aquesta connexió amb nosaltres mateixes.

Cuidar-nos també vol dir que hem de fer coses que ens facin sentir bé. Sovint les presses del dia a dia i les obligacions passen per sobre de la necessitat també humana del plaer. De poder gaudir d’activitats que ens agradin pel sol fet de passar-nos-ho bé i de poder estar amb les persones que estimem i que ens reconforta la seva presència. Així, hem de buscar moments que ens aportin experiències que ens agradin i, a poder ser, amb les persones que estimem.

En aquest sentit, és important cuidar també les nostres relacions que són les que ens aportaran també seguretat i estima. Abraçar, escoltar, compartir són accions que hem de poder realitzar amb les persones que ens acompanyen a la vida. Intentar comprendre i sentir empatia per l’altre per tal de poder compartir de manera propera.

Saber comunicar-nos i escoltar també ens ajuda a construir espais de cura. I també és important per tal de poder expressar-nos des del que som i el que sentim. Escoltar ens aporta elements per a l’empatia, ens dona eines per aprendre a respectar opinions i posicions diferents a la nostra de manera assertiva.

Així doncs, no es tracta tant de tenir eines per resoldre conflictes o problemes, sinó que en el procés de resolució i de diàleg prenguem especial cura de nosaltres mateixes, de les persones que ens acompanyen i de les nostres i les seves necessitats.

Aprenguem a cuidar-nos i ensenyem a les nostres filles i fills que ens calen espais de cura i de compartir en moments especialment difícils o conflictius.

Comparteix

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Articles relacionats

NECESSITEM REFERENTS DIVERSOS I

Cada nit llegim  a casa un conte de  Contes de Bona nit per a nenes rebels i un de Contes per a nens que somien canviar el món. Creiem que és important que els nostres fills i filles tinguin referents, dones i homes amb els que emmirallar-se, saber que és

Llegir més →

DIR ADÉU NO ÉS FÀCIL…

Hi ha infants que els costa dir adeu al pare i la mare, a l’hora d’entrar a l’escola, quan es queden amb els avis o quan el grans marxen a sopar i ells es queden a casa. Dir adeu no és fàcil, no ho és per ningú, tampoc per nosaltres els adults. Potser no quan marxem

Llegir més →

JO TAMBÉ ET NECESSITO

Estem tan acostumades a ser les que fem coses pels nostres fills, els fem el menjar, els rentem la roba, els ajudem a vestir-se, ens organitzem la vida per portar-los i anar-los a buscar. Els estimem, cuidem, curem, protegim… que a vegades ens oblidem del que nosaltres també necessitem d’ells.

Llegir més →

LA MEVA FILLA VOL SER UNA BEBÉ

Dilluns passat va començar l’escola, i amb ella  un munt d’emocions positives pels nostres fills i filles, retrobament dels seus amics i amigues, de les seves Mestres, d’un espai conegut on se senten com a casa, protegits,.. Però a la vegada també per molts infants és una situació de nervis

Llegir més →

LA INCERTESA

La incertesa es defineix com l’estat on existeix una manca de coneixement, el qual ens porta al dubte i, més enllà a la inquietud o fins i tot, a l’angoixa. Aquest estat és el que hem viscut i encara vivim en relació a l’actual situació de pandèmia. El desconeixement del

Llegir més →

APATIA

Cada estiu desgranem 4 sentiments o emocions  per poder reconèixer-los i aprofitar tot allò de viure’ls de manera més conscient. Aquest estiu en compartirem alguns que potser heu sentit durant el confinament. L’apatia és un sentiment amb el qual possiblement ens haurem sentit reflectits o reflectides durant aquesta situació de

Llegir més →